İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihin Tarifi

Masis Perk

” Tarih, geçmiş insan cemiyetlerinin, zaman ve yer göstererek, doğru olarak, hayatlarını, kulturlerini araştıran ve anlatan bir bilimdir “… ” Bunu ezbere bilmeyen, benden geçer not beklemesin ” derdi hep 60‘li yıllardaki Tarih hocamız Hikmet Hanim (nur içinde yatsın). Gelin bakin ki sınavda 5 üzerinden 4 almışım ve 0 puan aldığım soru da ” Tarihin Tarifi ” çıktı. Olamaz. ” Yanlış değil eksik ” dedi Hikmet Hanim, çünkü ” doğru olarak “i unutmuşsun. Bu en önemlisi… bir daha unutmazsın. Peki Hocam.

Hikmet Hanim sınıfta biraz disiplinsizlik gördüğü zaman hep ” ruhban okulundaki çocuklar ” i örnek gösterirdi. ” Onlar bambaşka, hem çalışkan, hem efendi, gidin görün de ders alin “.
80‘li yıllara geldik. Doğu’da mecburi hizmet bitti. Benim gibi, ülkenin dort tarafından gönderilmiş meslektaşların sevgi çemberi içerisinde uğurlanıyorum Otogardan. Yanımda oturan üniversiteli tarih öğrencisi imiş. ” Tarihin Tarifi ” geldi tabi hemen aklıma, sorsam ayıp olur ama simdi koskoca Tarih Bilim Dali öğrencisine.
” Bize başlarken dendi ki, şimdiye kadar okullarda okuduğunuz tarih kitaplarını unutun, onların yazarı Ermeni.. Asil tarihi burada öğreneceksiniz “. Bir yorum yapmadı bu sözlerinden sonra. Ben de yapmadım. Ama kafamda o nesiller boyu okutulmuş kitapları taradım. Hayret doğrusu !. İlaç için icinde Ermeni kelimesi bulunmayan bu kitaplardan 20 yıl sonra Ustad’ın adı nasıl Ermeni’ye çıkmış? Anlaşılır gibi değil. Neyse, kendisinin bundan nasıl etkilendiğini kestirmeye çalışmak yerine uzanıp biraz kestirmeyi yeğliyorum.
Şimdi acaba hayatının ve düşüncelerinin hangi aşamasındadır bu yol arkadaşım?. Merak ederim bazen. Ve belki de kendisi gibi yüzlerce öğrenciyi öğretmen yetiştirmiştir.
Ve bir çeyrek asır daha geçti, girdik 21. inci yüzyıla. Muhtemelen hocamız Hikmet Hanım’ın hep örnek gösterdiği o “çalışkan, efendi, ruhban okulu öğrencileri ” nden biri, gazeteci Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de katledildi. Bilmiyorum acaba o da hocamıza öğrencilik etmiş miydi? Eğer öyle ise, mutlaka  o da ” Tarihin Tarifi ” ni ezberlemişti.
Üstelik “doğru olarak” i yaşadığı müddetçe bir an olsun unutmadan…
Kaybının 9. yıldönümünde okyanus ötesinden onun güzel hatırasını saygı ile anıyor , onun hayallerindeki iyilestirici  gucun  esintisini  ve nikayetinde adaletin de “dogru olarak” tecellisini bekliyoruz.
M. Perk
__._,_.___

Posted by: Masis Perk <masisperk@gmail.com

Yorumlar kapatıldı.