İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hükümetten eleştiriler üzerine acil “azınlık planı”

Hükümetten eleştiriler üzerine acil “azınlık planı”
Hükümet, temel hak ve hürriyetlerle ilgili adımların askıya alındığı eleştirileri üzerine acil olarak bazı kararlar alacak. Bunların arasında Akdamar Kilisesi’ndeki ayinlerin yılda bir kez yerine istenildiği zaman yapılması, azınlıkların mallarının iadesinin hızlandırılması, uçaklarda Kürtçe anons yapılması, yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmesi ve cemevlerine statü çalışmalarının hızlandırılması yer alıyor. (Eş Patrik seçemiyoruz,vakıflarımız iki üç yıldır seçim yapamıyor, cemaatin tüzel kişiliği tanınmıyor ama Ahtamar’da istediğimiz zaman ayin yapacakmışız. Sevinelim mi? HYETERT)

Hükümetten eleştiriler üzerine acil ‘azınlık planı’
Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, hükümetin değerlendirmeye aldığı konuların bir kısmı için yasal düzenleme gerekecek, bazıları ise uygulama tebliği ile hayata geçirilecek. Yapılan toplantılarda öncelikli yapılacak ve tartışma konusu olmaktan çıkartılacak konular belirlendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Van Akdamar Adası’ndaki Ermeni Kilisesi’nde ayinlere, isteğe bağlı olarak izin verilebilecek. 5 yıldan beri yılda bir kez yapılan ayinlerin, talep olması durumunda yine izne bağlı olarak yılın istenilen bir zamanında yapılabilmesi sağlanacak, sınırlama kaldırılacak.
Azınlıkların mal varlıklarının iadesine ilişkin yaşanan sorunlar ortadan kaldırılacak. Malların iadesi konusunda daha önce yapılan yasal düzenlemelere karşın, halen bürokratik engeller dahil bazı sorunlar yaşanıyor. Bunların hızlandırılması için gerekli düzenlemeler yapılacak.
Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun açılması, bu paketin konusu olmayacak. Konu, uluslararası konjonktüre bağlı olarak ayrıca değerlendirilecek.
Cemevlerine “ibadathane” statüsü
Cemevleri irfan merkezleri olarak kabul edilecek. Belediye ve imar kanunlarında değişiklik yapılarak camilerde olduğu gibi elektrik, su ve temizlik giderlerinin karşılanması sağlanacak. Dedelere maaş verilecek. Alevileri temsil eden bazı dernek ve vakıflar yerine cemevleri ve dedelerin ön plana çıkartılması hedefleniyor. Hükümet kaynakları, Alevi gençlerin cemevlerinden uzaklaşmasının, illegal örgütlere yakınlaşması sonucunu doğurduğunu iddia ediyor. Aleviler ise cemevlerine verilen statünün “ibadethane” olmamasına itiraz ediyor. Hükümet, itirazlara rağmen adım atarak, tartışmaların azalmasını planlıyor.
Uçakta Kürtçe anons dönemi
Çözüm süreci döneminde sıkça konuşulan ancak PKK terör örgütünün saldırılarıyla kesintiye uğrayan bazı adımlara da devam edilecek. Terörle mücadeleyle eş zamanlı atılacak adımlarla, Kürtlere verilen sözlerin bazıları yerine getirilecek. Bu sözler kendi aralarında, idari kararla yapılabilecekler ve anayasal düzenleme gerektirenler olarak ayrıldı. İdari kararla yapılacaklar arasında uçaklarda Kürtçe anons yapılması bulunuyor. Ayrıca yerleşim yeri isimlerinin değiştirilmesine hız verilmesi, bölgedeki tanıtım tabelalarında gerekli yerlerde, Kürtçenin olması sağlanacak. Vatandaşlık, yerel yönetimler ve Kürtçe eğitim gibi konular ise bu çalışmanın konusu olmayacak.
HDP dışında muhatap aranıyor
Bu paketten bağımsız olarak, Kürt sorununun çözümü için HDP dışında muhatapların da bulunduğu yeni bir mekanizmayla ilgili çalışmalar da sürüyor. Akil adamlara benzer bir yapı oluşturulacak. Bu yapıda sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, dernek ve baro yöneticilerine
de yer verilecek. Bölgedeki her düşüncenin yansıtılmasına özen gösterilecek. Bu mekanizma, bölgedeki operasyonların bitirilmesinden sonra devreye girebilecek.

Yorumlar kapatıldı.