İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diyarbakır’ın en eski Ermenilerinden Sarkis Eken yoğun bakımda

Bahar Kılıçgedik / (Haberdar) Özel
Diyarbakır’ın en eski Ermenilerinden 86 yaşındaki Sarkis Eken yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor.  Sarkis Eken Diyarbakır’da bir dönem yaşayan binlerce Ermeni’den geriye kalanlardandı. 1984’de taşındıkları Meryem Ana Kilisesi’nin bahçesindeki evlerinde eşi Bayzar Eken ile birlikte yaşıyordu.

Görücü usulüyle tanıştığı eşi Bayzar Eken ile 65 yol sonra resmi nikah yapmanın heyecanın yaşamıştı. Eşi Bayzar Eken, 2014’de resmi nikah yaptıktan iki ay sonra hayata gözlerini yumdu.
Sarkis Eken, yıllarca beraber yaşadığı eşini kaybettikten sonra yalnız kalmıştı. “Yalnızlık ve yaşlılık zor” diyordu yürümekte zorlandığı için dışarı bile çıkamadığını belirtiyordu. Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Sur ilçesindeki Meryem Ana Kilisesi’ndeki evinde fenalaşınca hastaneye kaldırıldı.
Sarkis Eken’in, kalbi bir kez durdu. Yapılan müdahalenin ardından hayata tekrar gelse de Dicle Üniversitesi yoğun bakımında 25 gündür yaşam mücadelesi veriyor. Sevdikleri ise Sarkis Eken’in durumunun kritik olduğunu söylüyor.
65 YIL SONRA RESMİ NİKAH YAPMIŞTI
Sarkis Eken, 1930’da Diyarbakır’ın Silvan Başbuk köyünde doğdu. Babası, Ermenice Sarkis adını vermişti ama nüfusta ne olur ne olmaz diye Sıtkı yazdırmıştı.
Genç yaşta annesinin ölümü ile babası ikinci kez evlenmişti. Sarkis Eken, analığının kız kardeşlerine kötü davranması üzerine ağabeyi ve yengesinin aracılığıyla karşı köyde bir Ermeni kızıyla görücü usulü tanımış ve  Papaz nikahıyla evlenmiş. 19 yaşında Papaz nikahıyla  evlenip uzun yıllar köyde yaşayan çift 1960 yılında Diyarbakır’a yerleşmeye karar vermiş. Sarkis Eken’i Diyarbakır’da herkes Hemo Sıdkı olarak biliyor.
NİKAHTAN İKİ AY SONRA 65 YILLIK EŞİNİ KAYBETTİ
Sarkis Eken 65 yıllık hayat arkadaşı Bayzar Alata ile resmi nikahları 27 Nisan 2014’de Surp Gragos Ermeni Kilisesi’nde renkli bir tören ile kıyılmıştı.  Papaz nikahı olan ancak resmi nikahları olmayan çift, yıllar sonra ilk kez nikah töreni yapmanın heyecanını yaşamıştı.
Görücü usulüyle evlendiği eşi Bayzar Eken’i ilk başlarda hiç sevmediğini, ancak kız kardeşlerine iyi bakıp onlara anne gibi davranınca sevgisinin kat kat arttığını söyleyen Sarkis Eken, “Nüfusta din hanemde İslam yazıyordu, onu değiştirdikten sonra Bayzar resmi nikah isterim diye tutturdu” demişti. 2014 Nisan ayında yapılan resmi nikahın ardından Haziran ayında Bayzar Eken hayatını kaybetti. 65 yıllık eşinin kaybı ile derinden sarsılan Sarkis Eken’in ailesinin yaşam hikayesi de trajedilerle doluydu.
DEDELERİNİ AĞALAR KURTARDI
Sarkis Eken evlendiği zaman basına aile hikayesini de anlatmıştı. Sarkis Eken, 1915 olaylarından önce, iki köylerinin olduğunu yaşanan olaylardan sonra köylerinin ağalarının eline geçtiğini belirtiyor. Eken’in dedesi, zamanında, Silvan’ın nüfuzlu ağalarından Ali Ağa ile kirve olduğunu 1915 olaylarında, birçok akrabasının bu ağa sayesinde hayatta kalabildiğini anlatıyor. Annesinin de Silvanlı olduğunu belirten Eken, onların Batman civarında yaşayan Reşkotan Aşireti sayesinde hayatta kaldığını söylüyor.
 Babasının isminin de Dikran olduğunu ancak nüfusta Şevket diye yazıldığını söyleyen Sarkis Eken, “Nüfus cüzdanına da İslam olarak kaydetmişler. Birçok Ermeni, isim ve din değiştirerek hayatta kalabilmiş. Babam da ölünceye kadar Şevket idi ama kalbi Dikran olarak atıyordu” diyor. Şevket olduktan sonra hayatta kalabilen Dikran’ın Diyarbakır’da kıtlıktan dolayı Suriye’nin Kamışlı Kasabasına göç ettiğini belirten Sarkis Eken birçok akrabasının Suriye üzerinden Hollanda, Ermenistan ve Kanada’ya kadar dağıldığını anlatıyor.
KAYNAK: HABERDAR

Yorumlar kapatıldı.