İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP’li Doğan’dan “Biyometrik Veri” Uyarısı

Ankara – CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, biyometrik verilerin kimliklerde yer almasına ilişkin düzenlemenin kaygı verici olduğunu söyledi. Fişleme konusunda iktidarın “sabıkalı” olduğunu belirten Doğan, bir an önce kişisel verilerin korunmasına dair kanunun çıkarılması gerektiğini belirtti.

TBMM’de görüşmelerine devam edilen “Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısında”yer alan biyometrik verilerin kimlik kartlarında yer almasına ilişkin düzenleme kabul edildi.  AKP oylarıyla kabul edilen düzenlemeye göre yeni kimlik kartlarında kişilerin biyometrik verileri de yer alacak. Verinin türü ve niteliğine İçişleri Bakanlığı karar verecek.
Söz konusu düzenlemeye ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Doğan, kimlik kartlarında yer alacak olan kişiye özel verilerin korunmasına ilişkin hiçbir kanun olmadığına dikkat çekti. Kişisel verilerin korunması ve özel hayatın gizliliğinin Anayasa’nın 20’nci maddesi ile güvence altına alındığını ancak konuyla ilgili hiçir kanun çıkarılmadığını belirten Doğan, “Benim bir Milletvekili olarak vatandaşlarımızın bedenleriyle ilgili bu kadar mahrem bilgileri ilgili yasal mevzuat tamamlanmadan İçişleri Bakanlığı ve onun yetkililerinin tasarrufuna sunulmasına vicdanım razı olmamaktadır” dedi.
“SABIKALI İKTİDAR”
Söz konusu düzenlemenin AKP Milletvekillerinin oylarıyla kabul edilmesinin ardından bir açıklama yapan Doğan, tasarıda birbirinden bağımsız birçok düzenlemenin yer aldığına dikkat çekerek şöyle dedi:
“Yeni kimlik kartlarımızda biyometrik verilerimiz yani parmak izi, el ayası, damar izi gibi son derece mahrem kişisel verilerimiz çipler içerisinde elektronik ortamda muhafaza edilecek. Ne yazık ki 2013 yılında
 SGK’nın hastaların sağlık bilgilerini para karşılığı bir özel şirkete satması, vatandaşlarımızın soy kodlarına göre dahi sınıflandırılması, pek çok yöntemle fişlenme olguları gibi olaylar nedeniyle sabıkalı mevcut iktidarın elinde bu bilgilerin doğru şekilde kullanılacağından kaygılıyız.

Vücut bütünlüğümüzü, özel hayatımızı kime, nasıl ve ne şartlarla emanet ettiğimizi ayrıntılı bir şekilde bilmek ve yasal güvenceyle korunmak zorundayız. Bu, her vatandaşımızın en temel hakkıdır.”

Yorumlar kapatıldı.