İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HDP, Hrant Dink cinayeti için Meclis Araştırması istedi

HDP Grup Başkanvekili Baluken ile İstanbul Milletvekili Paylan, Hrant Dink cinayeti için Meclis Araştırması istedi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Hrant Dink cinayeti hakkında Meclis Araştırması istedi. Araştırma önergesinde, Hrant Dink cinayeti soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmediği ve cinayetin 9 yıldır aydınlatılamadığı belirtildi.

Önergede şu ifadelere yer verildi:
“Deliller yok edildi, etkin soruşturma yürütülmedi. Hrant Dink cinayetinde ihmal ve kasıtlı uygulamaları olan kamu görevlileri ya terfi ettirildi ya da görevlerine devam etti. Kamu görevlilerinin bütünleşik sorumluluklarını büyük oranda ortaya koyan, iddianameyi düzenleyen ve kamu görevlileri davasını açan savcının 11.01.2016 tarihinde görevden alınması ise Hrant Dink cinayet davasının aydınlatılması yönündeki kaygıları artırmıştır.
Derin devletin ideolojik anlayışının güncel uygulaması olarak Hrant Dink’in öldürülmesi, devleti temsil eden resmi görevli kişilerin içinde bulunduğu, tetikçilerin ideolojik aygıtlarla yönetildiği, cinayetin işlenmesinde aracıların bulunduğu planlı bir suikasti açıkça göstermektedir. Hrant Dink katledildikten sonra gerek adli gerek idari makamlar soruşturmaları sonuç alıcı ve etkin bir şekilde yürütmemiştir. Gelinen nihai aşamada, Hrant Dink katledilmeden hemen önce Hrant Dink’in oturduğu binaya Trabzon Jandarma İstihbaratında görevli iki kişinin girdiği ve jandarmaya ait telefonların sinyallerinin de bu muhitten alındığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra Trabzon Jandarma İstihbarat görevlilerini İstanbul’da karşılayanın da Yüzbaşı M.D. olduğu tespit edilmiştir. Tüm tekil ve genel gerçeklikleri açıkta olan bu cinayetle ilgili katledildiği 19 Ocak 2007 tarihinden beri herhangi adli sonuç alınmaması kabul edilemezdir.
Böylesi ilişkileri içinde barındıran bir cinayetle ilgili örgütlü suçu açığa çıkaracak şekilde işletilmeyen süreç, cinayette dahli bulunan devlet yetkililerin açığa çıkarılmaması, derin devlet bağlantılarının belirlenmemesi toplumsal vicdanı yaralamakta ve infiale neden olmaktadır. Bu nedenle TBMM’nin irade göstermesi gerekmektedir. Bu sebeple bir Meclis Araştırması talep ediyoruz.”

Yorumlar kapatıldı.