İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İran’dan TANAP’ı yakından ilgilendiren hamle

Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya akmasını sağlayacak TANAP’a karşı İran’ın bazı girişimlerde bulunduğu iddia ediliyor. İran ve Gürcistan arasında, Türkiye ile Azerbaycan arasında yürütülen TANAP projesinin geleceğini yakından ilgilendiren gelişmeler yaşanıyor. Gürcistan’ın Ermenistan üzerinden İran doğalgazını satın alacağı belirtiliyor. İran’ın bu yolla doğalgazını Avrupa’ya ulaştırmayı hedeflediği iddia ediliyor; ancak bunun için Rusya’nın ikna edilmesi gerekiyor.

Kısa bir süre önce Tiflis yetkililerinin yanı sıra İran Milli Doğalgaz Şirketinin temsilcisi Ali Rıza Kameli de Gürcistan yetkilileri ile doğalgaz görüşmelerinin yürütüldüğünü doğrulamıştı. Kameli’nin açıklamasına göre anlaşma sağlanması durumunda İran, Ermenistan üzerinden Gürcistan’a günlük 300-350 milyon metreküp doğalgaz satacak.

Bağımsız analistler Rusya, Türkiye ve İran’ın stratejik çıkarlarının Güney Kafkasya’da ekonomi savaşını da beraberinde getirdiğini ve “bu savaşın” İran ile Gürcistan arasındaki anlaşmanın kolaylıkla sağlanamayacağını kanıtladığı görüşünde.
NİHAİ ANLAŞMA HENÜZ YOK
Nitekim Gürcistan Enerji bakanlığı görüşmelerin devam ettiğini doğrulasa da henüz nihai bir anlaşmanın sağlanmadığını belirtti.
Siyaset analisti Prof. Dr. Gabil Hüseyinli İran’ın hedefinin Gürcistan’dan ziyade Avrupa pazarı olduğunu ve Tiflis üzerinden Avrupa’ya çıkış yollarının arandığını öne sürdü.
RUSYA FAKTÖRÜ
Hüseyinli, Tahran yönetiminin bu şekilde sadece TANAP projesine karşı adım atmış olmayacağını aynı zamanda Rusya’nın bölgesel çıkarlarını da etkilemiş olacağını düşünüyor. Ona göre İran’ın Avrupa pazarına ulaşması Rus gazına alternatif olabileceği için Kremlin sarayı projenin gerçekleşmemesi için Ermenistan’a baskı yapacak.
Şu anda Gürcistan doğalgaz ihtiyacını Azerbaycan gazı ile karşılıyor ve satışlar Azerbaycan’ın SOCAR şirketi aracılığıyla gerçekleşiyor.

Yorumlar kapatıldı.