İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Okullarda yılbaşı yasağı Meclis gündeminde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Zonguldak Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara gönderilen yılbaşı yazısını Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya sordu. Ağbaba TBMM’ye sunduğu soru önergesinde Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yazısında yer alan “Milli ve dini değerlerimizle hiç bir ilgisi olmayan, Hıristiyan batı kültürünün bir geleneği olan yılbaşı kutlamaları çocuklarımızın ve gençlerimizin kendi kültürümüze ve değerlerimize yabancılaşmalarına, yozlaşmaya, başka milletlerin değerlerini benimsemelerine, milli ve manevi değerlerimizden uzaklaşmalarına yol açmaktadır.” ifadelerine değinerek ’’ Bakanlığınız, ülkemizin de 1925 yılında kabul ettiği ve 1926 yılından bu yana kullanmakta olduğumuz miladi takvime göre yeni yıla girilmesini bir Hıristiyan âdeti olarak mı görmektedir?’’ sorusunu yöneltti.

‘İL MÜDÜRLÜKLERİ DİNİ DEĞERLERLE İLGİLİ KARARLARI VERMEKLE YÜKÜMLÜ MÜDÜR?’
Ağbaba’nın soru önergesi şöyle:
Basın yayın kuruluşlarında yer alan haberlere göre Milli Eğitim Bakanlığınıza bağlı Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğünün bölgesinde okul ve kurumlara gönderdiği yazıda; “Milli ve dini değerlerimizle hiç bir ilgisi olmayan, Hıristiyan batı kültürünün bir geleneği olan yılbaşı kutlamaları çocuklarımızın ve gençlerimizin kendi kültürümüze ve değerlerimize yabancılaşmalarına, yozlaşmaya, başka milletlerin değerlerini benimsemelerine, milli ve manevi değerlerimizden uzaklaşmalarına yol açmaktadır.” denilerek yeni yılın kutlanmaması talimatı verilmiştir.
Bu çerçeveden hareketle;
1. Milli Eğitim İl Müdürlüklerine bu yönde bir talimat bakanlığınızca verilmiş midir?
2. Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğünün, yeni bir yıla girilmesinin kutlanmasını, çocuklarımızın ve gençlerimizin kendi kültürümüze ve değerlerimize yabancılaşmalarına, yozlaşmaya, başka milletlerin değerlerini benimsemelerine, milli ve manevi değerlerimizden uzaklaşmalarına yol açmasına neden olduğu görüşüne katılıyor musunuz?
3. Bakanlığınız, ülkemizin de 1925 yılında kabul ettiği ve 1926 yılından bu yana kullanmakta olduğumuz miladi takvime göre yeni yıla girilmesini bir Hıristiyan âdeti olarak mı görmektedir?
4. Milli Eğitim İl Müdürlükleri dini değerlerimizle ilgili kararları vermekle yükümlü birer merci midirler? Böyle bir talimat laiklik ilkesi ile bağdaşmakta mıdır?
5. Anayasamızın 2. Maddesine göre laik bir ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nde Milli Eğitim Müdürlüğünün bahsettiği dini değerlerimiz nelerdir? Yeni yıl kutlamalarının Hıristiyan batı kültürü geleneği olduğu, milli ve dini değerlerimize uymadığı söylemi ile Hıristiyan vatandaşlarımız gayri milli mi ilan edilmektedir” (HABER MERKEZİ)

Yorumlar kapatıldı.