İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tasarı: “Osmanlı’daki Yunan, Süryani, Yezidi soykırımlarını inkar suç sayılsın”

Rusya’da sözde Ermeni soykırımından sonrai aynı partinin sunduğu yeni bir “soykırım inkar yasası taslağı” gündemde. Adil Rusya Partisi’nin sunduğu yasa tasarısı, “Osmanlı Türkiyesi’nde Yunanlıların, Süryanilerin ve Yezidilerin maruz kaldığı olayların soykırım kabul edilmesini, inkarının da suç sayılmasını” öngörüyor. Ria ajansının bildirdiğine göre, Adil Rusya Partisi, sözde “soykırımları” alenen inkar edenlerin beş yıla kadar hapsi cezasına ve 300 bin rubleye kadar para cezasına çarptırılmalarını teklif ediyor.

Yasa tasarısının hazırlayıcıları metinde, “1915-1922 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nda gayrimüslimlerin kitlesel imhasının 20’nci yüzyılın trajedisi olduğunu” iddia ediyor.
Adil Rusya Partisi lideri Sergey Mirano konuyla ilgili açıklamasında, “Yasa tasarısının mantığı çok basit ve net. 1915-1922 yılları arasında Türklerin soykırımından sadece Ermeniler değil, başka halklar da zarar gördü. Milyonlarca insan açlıktan öldü, vatansız kaldı. Tarihi adaletin tamemen yerini bulması için, Türk rejiminin tüm kitlesel imhalarının suç sayılması gerekiyor” dedi.
Sergey Mironov, 25 kasımda da “Ermeni soykırımını inkarın suç sayılmasını öngören bir yasa tasarısının Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması’na sunulduğunu” duyurmuştu. Mironov Twitter’dan yaptığı açıklamada “Türkiye tarafından 1915’te gerçekleştirilen Ermeni soykırımını inkar edenlerin sorumlu tutulmasıyla ilgili bir yasa tasarısı sunduk” diye yazmıştı.
Adil Rusya, Duma’daki küçük partilerden biri. Parti “milli meselelerde” Kremlin’in partisi Birleşlik Rusya ile aynı çizgide tavır alıyor. Benzer yasa teklifleri daha önce de gündeme gelmiş ancak iktidar partisinin çekinceleri yüzünden  rafta kalmıştı. Bu tasarının da benzer kaderi yaşaması bekleniyor.
29.12.2015

Yorumlar kapatıldı.