İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kapalı olan Boralan ve Alican sınır kapıları TBMM gündeminde

HDP’li vekil Adıyaman bu bağlamda; Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye şu soruları yöneltti: “Türkiye ile İran arasında bağlantıyı sağlayan Boralan Sınır Kapısı ve Türkiye ile Ermenistan arasında bağlantıyı sağlayan Alican Sınır Kapısının açılmasına yönelik herhangi bir girişiminiz var mıdır?  Türkiye ile Nahçivan arasında bağlantıyı sağlayan Dilucu Sınır Kapısı açık olmasına rağmen bazı ticari ürünler için kota uygulamasına gidilmiş, sınır ticaretine konu olan ürünlerin kapsamı daraltılmış, mazot ithalatına yönelik zorlaştırıcı kararlar alınmıştır. Bu uygulamaların kaldırılması ve mazot ithalatını kolaylaştırmaya yönelik Bakanlığınızın bir girişimi var mıdır?

***
HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Türkiye ile İran arasında bağlantıyı sağlayan Boralan Sınır Kapısı ve Türkiye ile Ermenistan arasında bağlantıyı sağlayan Alican Sınır Kapısı’nın açılmasına yönelik herhangi bir girişim olup olmadığını Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye sordu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na konuyla ilgili soru önergesi veren Milletvekili Adıyaman, Türkiye’nin ana ham madde ve pazar noktalarına en uzak bölgesinde bulunan Iğdır diğer illere göre iktisadi sektörlerin gelişmesi bakımından dezavantajlı konumda olduğunu ifade etti. HDP’li vekil, “Iğdır ili Ermenistan, Nahçıvan ve İran gibi üç ülkeye komşu olmasına rağmen, Iğdır’ın Ermenistana açılan Alican Sınır Kapısına 20 kilometre uzaklıkta 1993’ten beri kapalı ayrıca İran ve Türkiye arasındaki bağlantıyı sağlayan Boralan Sınır Kapısı yine kapalıdır. Ayrıca, Iğdır’da 2010 yılında Türkiye ve İran arasında yapılan Sınır İlleri Ekonomi İşbirliği toplantısı sonucunda Iğdır’da Boralan Sınır Ticaret Merkezinin açılması için protokoller imzalanmış; ancak sınır kapısının ne zaman açılacağı ise henüz netlik kazanmamıştır. 1992 yılında Türkiye ile Nahçıvan arasında açılan Dilucu Sınır Kapısı’yla yakalanan ticari avantaj sınır ticaretiyle ilgili yapılan düzenlemelerle sınır ticaretine konu olan ürünlerin kapsamının daraltılması, bazı ürünler için kota konulması, mazot ithalatına yönelik kararlar alınması sınır ticaretiyle ilgili avantajların bölge ekonomisine olan katkısının uzun soluklu olmasını engellemiştir.” dedi.
HDP’li Adıyaman, “Iğdır ilinin sınır il olması nedeniyle diğer bölgelerle kıyaslandığında avantajlı olduğu tek sektör dış ticaret ve lojistiktir. Bu sektörlerin gelişebilmesi için Iğdır iline yapılacak büyük ölçekli yatırımlar bölge ekonomisini hareketlendirecek aynı zamanda istihdamı arttıracaktır. Dış ticaretin gelişmesiyle sınır ülkelerinin ihtiyaç duyacağı mal ve ürünlerin bölgede cazip hale gelmesiyle potansiyel yatırımcılar bölgeye çekilerek bölge sanayisinin gelişmesi mümkün olacaktır. Lojistik sektörünün ihtiyaç duyduğu ileri ve geri bağlantılar nedeniyle bölgede çeşitli alanlarda hizmet sektörleri gelişecek, dolaysıyla yeni yatırım ve istihdam alanları ortaya çıkacaktır. Bu sebeple Iğdır ilinin geri kalmışlık sarmalından kurtulabilmesi Alican Sınır Kapısı ve Boralan Sınır Kapılarının açılması bölge halkının gelir ve refah düzeyinin arttırılmasına katkıda bulunacak ve ticaretin gelişmesinde rol oynayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Türkiye ekonomisinde 1980’li yılların başından itibaren dışa açık kalkınma politikası benimsenip, ihracata yönelik sanayileşme stratejisi ile serbest bölgelerin önem kazandığını milli gelir ve toplumsal refahın yükseltilmesi hedeflendiğine dikkat çeken HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, şunları kaydetti: “Bu doğrultuda Dünya Ticaret Örgütüne üye olunmuş, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının kurulmasına öncülük edilmiş ve AB Gümrük Birliği gerçekleştirilmiştir. TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ‘Ortadoğu’nun en büyük projesi’ olarak nitelendirdiği Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi açısından Iğdır, Van ve Ağrı’nın serbest bölge olacağı bu üç ilimizi heyecanlandırmıştır. Fakat geçen zamanda üç ülkeye sınırı olan Iğdır ilimizin ‘Serbest Ticaret Bölgesi’ olacağı hususunda hiçbir pratik görülmemiştir.”
HDP’li vekil Adıyaman bu bağlamda; Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye şu soruları yöneltti:
“Türkiye ile İran arasında bağlantıyı sağlayan Boralan Sınır Kapısı ve Türkiye ile Ermenistan arasında bağlantıyı sağlayan Alican Sınır Kapısının açılmasına yönelik herhangi bir girişiminiz var mıdır?
Türkiye ile Nahçivan arasında bağlantıyı sağlayan Dilucu Sınır Kapısı açık olmasına rağmen bazı ticari ürünler için kota uygulamasına gidilmiş, sınır ticaretine konu olan ürünlerin kapsamı daraltılmış, mazot ithalatına yönelik zorlaştırıcı kararlar alınmıştır. Bu uygulamaların kaldırılması ve mazot ithalatını kolaylaştırmaya yönelik Bakanlığınızın bir girişimi var mıdır?
Iğdır ilimiz Serbest Ticaret Bölgesi kapsamına alınacak mıdır? Bu hususta bir çalışmanız var mıdır?”

Yorumlar kapatıldı.