İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Moda’da ‘İstanbul Azınlık Mutfağı’ gecesi düzenlendi

Ermeni, Rum ve Yahudi aşçılar, kendi mutfaklarından yemekler sundular. Mutfak Dostları Derneği geçtiğimiz hafta Moda Deniz Kulübünde, İstanbul azınlık mutfağından örneklerin tadıldığı ve müziklerden örnekler dinlendiği bir gece düzenledi. Geceye yemek kültüründe doğu-batı sentezinin en özgün örneği olan İstanbul mutfağının sevilen lezzetleri damgasını vurdu. Gecenin Rum yemeklerini Meri Simyonidis, Ermeni yemeklerini Ayda ve Selin Tokatlıoğlu, Yahudi yemeklerini ise Ceni Franko hazırladılar.

“İstanbul Azınlık Mutfağı” konulu yemekte açılış konuşmasını yapan Mutfak Dostları Derneği Başkanı Zeynep Kakınç, Bizans’tan günümüze azınlık kültürlerinin harmanladığı İstanbul sofralarının rengârenk bir mozaik sunduğunu belirtti.
Gecede Ermeni mutfak kültürünü temsilen konuşma yapan Takuhi Tovmasyan, bayram ve yas günlerine ait geleneklerden bahsederek, 150 yıllık yeme-içme alışkanlıklarını ve pişirme tekniklerini anlattı.
Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi Koordinatörü ve Los Paşaros Sefaradis grubunun kurucusu ve solistlerinden Karen Gerson Şarhon, Sefarad mutfağını simgeleyen iki karakteristikten bahsetti. İspanyadan getirilen ve yüzyıllar boyu devam ettirilen geleneksel mutfak ve yüzyıllar boyu birlikte yaşamın getirdiği iletişimle bu eski geleneklere eklenen Türk, Rum ve Balkan mutfakları olduğunu, sonuçta ortaya çıkanın harika tatları olan ve içinde birçok kültürün izlerini taşıyan bir Akdeniz mutfağı olduğunu ifade etti.
Rum mutfağını anlatan Meri Simyonidis ise İstanbul mutfağının sırlarına değindi. Yemek sonrası azınlık müziğinden örnekler de geceye farklı bir renk kattı.
Mutfak Dostları Derneği’nin geleneksel teşekkür töreniyle sonlanan yemekte, emeği geçen Moda Deniz Kulübünün mutfak ve servis ekibine, menüyü oluşturan Ermeni, Rum ve Yahudi aşçılara teşekkür beratı takdim edildi. (Şalom)

Yorumlar kapatıldı.