İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mezopotamya’nın Güneşi Süryaniler ve Noel Yaklaşırken

Zeynep Tozduman
Tüm acıların, yoklukların 2015 ile birlikte gitmesini, 2016’nın ezilen ve soykırım yaşayan halklara, inançlara barış, özgürlük ve insanca bir yaşam getirmesi umuduyla başta ülkemizde ve tüm dünyadaki Hıristiyan dünyasının Doğuş ( Noel ) bayramı kutlu olsun.. Savaşsız, sömürüsüz, insanca ve eşit koşullarda yaşayabileceğimiz yeni bir yıl ve bayramlar dileğiyle… Bu yazımda sizlere 21.12.2015 günü Mardin/Midyat sokaklarında Hıristiyan âlemi için çok özel bir yeri olan Noel bayramı ile ilgili ‘Midyat Gülüstan Derneği ‘ üyelerinin, bütün esnafın camlarına astığı bir afişten bahsetmek istiyorum.

****
Bu yazımda sizlere 21.12.2015 günü Mardin/Midyat sokaklarında Hıristiyan âlemi için çok özel bir yeri olan Noel bayramı ile ilgili ‘Midyat Gülüstan Derneği ‘ üyelerinin, bütün esnafın camlarına astığı bir afişten bahsetmek istiyorum.
20 Temmuz’dan bu yana savaşın acımasızca sürdüğü Mardin’de korku ve endişe içersinde yaşayan topu topu 3000 kalan Süryaniler, Midyat’da Noel nedeniyle asılan kara propaganda afişiyle şimdilerde tedirginlik içersinde yaşıyorlar. Radikal İslami örgütlere yakın olan bir STK’nın üstelik İslam âlemi için kutsal bir gün olan Mevlit Kandili’nde sokaklara böylesi afişleri; elini, kolunu sallayarak serbestçe asması yeni bir senaryoyu akla getiriyor.
Bir yandan Kürtlere savaş açan AKP, öte yandan bu ülkenin en kadim halklarından olan Süryanilere, bölgede az sayıda kalan bu halka, inanç boyutunda yapılan bu çirkinliğe sessiz kalıyor.
Yerel yönetimde söz sahibi olan AKP’li Midyat Belediye başkanı Süryani halkına sahip çıkacağına, her yere asılan bu insanlık dışı afişlerini görmemezlikten geliyor. Bu görev, halkların ve inançların temsilcisi olan Mardin BDP’ye düşüyor. Umarım partim HDP ve DTK bu olaya derhal el koyar…
Son dönemlerde özellikle İstanbul ve birçok yerde pankartlarda, esnaf dükkânlarında NOEL’i aşağılamak ve Müslümanların kutlamayacağı beyanları sosyal medyada birinci sırada paylaşılan haberler arasında. Midyat Gülüstan derneğinin söz konusu Afişinde yazılanları aynen sizlerle paylaşmak istiyorum sevgili okurlarım.
”Müslümanları katleden Haçlı zihniyetinin kutsalı olan, Noel’i kutlamayacağız!
Ey Müslümanlar, Rabbimiz. (c.c)Buyuruyor ki, ”Ey iman edenler Yahudi ve Hıristiyan dostlar edinmeyin. Onlar ancak birbirlerinin dostlarıdır. İçinizdeki kim onları dost edinirse oda ondandır.”( Maide:51) .’Ve zulüm yapanlara yakınlık göstermeyin ki, size de ateş dokunmasın.”( Hud113.ayet)
”Bizden başkasına benzemeye çalışanlar bizden değildir.” ( Hadis-i Şerif )
‘Kim bir kavme benzerse oda ondandır.”( Hadis-i Şerif )
Halkımıza Noel baba adıyla tanıtılan ve hakkında asılsız hikâyeler uydurulan kişi saint Nicolas adında Hıristiyan bir papazdır ” .
Evet, bu yazıya Sünni Türk gelenekten gelen biri olarak benim cevabım; Size Noel’i kim kutlayın diyor ki böylesi afişler ve pankartlar asıyorsunuz her yere? Ve ülkemdeki tüm Hıristiyanlar benim gerçek dostumdur. Daha kimler, kimler dostum!
Kızılbaşlar, Ezidiler, Ateistler, Vicdanlı Müslümanlar, Devrimciler yani radikal İslam olmayan tüm inançlardan insanlar benim gerçek dostumdur. Hatta yürek yoldaşlarımdır.
Afişteki ( yukarıdaki) ayete karşı, bende onlardanım. Başkasının yüreğine korku salan, kan döken, ufak yaşta kız çocuklarına imam nikâhı adı altında tecavüz eden, başkasının malını gasp- işgal- talan eden, insanlara zulüm yapan biri olacağıma tüm yüreğimle gönüllü Hıristiyan, Alevi, Yahudi, Putperest olurum daha iyi. Ayrıca afişte Noel baba olarak yazılan Saint Nicolas bir papaz değil en üst düzeyde olan bir ruhani yani metropolittir.
Ülkemin doğusunda yaşatılan tüm acılara rağmen, böylesi karalamalara inat, Hıristiyan dostlarımın bu yıl, Noel’ini ve yılbaşını kutlayacağım.
Hani İslam barış ve hoşgörü diniydi!
İslam dışında olan başka bir inanca topyekûn saldırmanızdan belli ne kadar hoş görülü olduğunuz.
Bu vesileyle tüm Hıristiyan âleminin Noel bayramını ve yeni yılını canı gönülden kutlarım.
Geçtiğimiz 2015 Eylül ayı içersinde, Devlet erkânının bu yıl ilk kez olarak Yahudilerin Roş Aşana bayramını kutlamasına hep birlikte medya aracılığıyla tanık olmuştuk. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yahudi cemaatine bayram mesajı göndermişti. AKP’nin üst düzey kurmayları ve Cumhurbaşkanı sözde de olsa farklı grup ve inançların bayramını kutlarken Midyat AKP’li Belediye başkanı Noel ile ilgili bu afişlerin asılı kalmasına neden izin veriyor? Ya o zaman yalandan
kutladılar ya da şimdi sessizliğe gömülerek yalan yapıyorlar. İki yalandan bir doğru çıkmaz.
Bakın!  Bir Afrika ülkesi olan Kenya’da bile Müslümanlar, 2 gün evvel katledilen Hıristiyan kardeşleri için ” ya Hıristiyan kardeşlerimizi öldürmekten vazgeçerseniz ya bizi de öldürün” diyerek Hıristiyan komşularına, dostlarına sahip çıktılar. Midyat’ta Süryanilere ve ülkemizdeki Hıristiyanlara sahip çıkmak için illa Kenyalı Müslüman mı olmak gerekiyor?
Bizler nasıl oluyor da bir zamanlar Hıristiyan coğrafyası olan bu topraklarda, üstelik onlar bizim her bayramımızı/ kandillerimizi kutlarken, kala kala 60 bin civarında kalan Hıristiyan dostlarımızın bayramlarını kutlamıyoruz? Şu ölümlü dünyada ötekine verdiğimiz bu zulüm niye?
Kendi inançlarımıza saygı duyduğumuz kadar ötekinin inancına saygı gösterdiğimizde, ancak insan oluruz.
Bir Hıristiyan nasıl ki Müslüman komşusunun kurban ve Ramazan bayramını kutladığında Müslüman olmuyorsa, Bir Müslüman da Hıristiyan komşularının Doğuş ve Paskalya bayramını kutladığında Hıristiyan olmaz. Komşusunu sevmeyen, insan sevmez. Noel’i Hiçbir Hıristiyan komşunuz size kutla demiyor ki. Sözle bile olsa kutlamıyorsunuz anladık bari saldırmayın, çirkinleşmeyin.
Yazık değil mi? Günah değil mi? Ayıp değil mi? Sürekli bizden olmayan halklara ve inançlara böylesi saldırılar yapmak. Bir kez olsun elinizi sol yanınıza götürün ve vicdanınızın sesini dinleyin. Ötekine yaptığınız zulümdür beyler! Umarım Mardin’deki bu STK hemen afişlerini kaldırır oradaki güvercin ürkekliğindeki Hıristiyan kardeşlerinden özür diler.
Kanın ve gözyaşının ülkesinde, Mezopotamya’ da anne karnında bebeler katledilirken, cenazelerin gömülmesine bile izin verilmezken ve ahlı topraklarda her gün insanlar ölürken sizler kör ve sağırsınız. Ama konu Hıristiyanların bayramı oldu mu hemen afişler, pankartlar açıp, vaazlar veriyorsunuz boy boy sosyal medyada. Sırf bu yüzden sizler, ikiyüzlü ölüm makinelerisiniz. Gücünüz yetiyorsa eğer bölgedeki savaşı durdurun.
Müslüman âlemi için kamuoyunda çok yanlış bilinen bir şey daha var o da yeni yıl Hıristiyan bayramıdır diye. Oysaki 31 Aralık yeni bir yılın müjdecisidir ve o müjde dünyanın her yerinde eğlenceyle kutlanır. Eski bir yılı, acı ve sevinçli bir yılı geride bırakmanın anısınadır yılbaşı kutlaması. 25 Aralık ise İsa Mesih’in doğuşu ve doğu Ortodoks kiliselerinin ve de Katolik âleminin Noel bayramıdır. Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milât Yortusu olarak da bilinir.
Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ı Noel olarak kutlarlar. Aynı zamanda Ermeni halkının yeni yılı ve Surp Dzinunt yortusu, Süryanilerin Yaldo bayramıdır.
İnsanlık tarihi boyunca bayramlar; barışın tesisi, yardım ve dayanışmayı güçlendirmesi açısından hep çok önemli olmuştur. Anadolu ve özellikle Mezopotamya coğrafyası halklar ve inançlar mozaiğidir. Halklar ve inançlar, bu topraklarda kardeşçesine değilse de bin yıllardır birlikte yaşamışlardır.
Bu ülke, bayramlarını özgürce kutlayamayanların ülkesidir.
Oysaki birlikte yaşamın gereğidir diğerinin kutsalına saygı göstermek.
Bizler, başta ülkemizde İslam dışında kalan bütün inançların ( Hıristiyan, Alevi, Ezidi, v.b gibi) bayramların da, resmi bayram tatili olması için çaba gösterdiğimiz kadar insanız. 
Ben yüreğinde sevgi, yüreğinde barış, yüreğinde güzellik, yüreğinde insanı yüceleştiren herkesle dostum…
Mezopotamya ve Orta doğu coğrafyasında yaşatılan onca acı, katliam karşısında neredeyse insani bir duygu olan sevinçlerimizi bile yitirdik. Hemen hemen her güne bir acı düşen ülkemizde, keşke bayramları, bayram tadında yaşayabilsek…
Savaşsız, sömürüsüz, insanca ve eşit koşullarda yaşayabileceğimiz yeni bir yıl ve bayramlar dileğiyle.
Tüm acıların, yoklukların 2015 ile birlikte gitmesini, 2016’nın ezilen ve soykırım yaşayan halklara, inançlara barış, özgürlük ve insanca bir yaşam getirmesi umuduyla başta ülkemizde ve tüm dünyadaki Hıristiyan dünyasının Doğuş ( Noel ) bayramı kutlu olsun.
ZEYNEP TOZDUMAN

Yorumlar kapatıldı.