İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sevag Balıkçı davasında tanıklar yeniden dinlenecek

Sevag Balıkçı davasında, tanık Halil Ekşi ve Ekşi’ye yalan tanıklık yapması için baskı yaptığı belirlenen Kıvanç Ağaoğlu’nun akrabası Bülent Kaya mahkûm oldu. Batman’ın Kozluk İlçesi’ndeki jandarma karakolunda zorunlu askerlik yaptığı sırada, er Kıvanç Ağaoğlu tarafından silahla öldürülen Sevag Balıkçı’nın öldürülmesine ilişkin dava kapsamında tanık Halil Ekşi hakkında yalan ifade verdiği gerekçesiyle açılan davada karar çıktı. Tanık Halil Ekşi ve Ekşi’ye yalan tanıklık yapması için baskı yaptığı belirtilen Kıvanç Ağaoğlu’nun akrabası Bülent Kaya mahkûm oldu.

1915 Ermeni Soykırımı’nın simgesel başlangıç tarihi ve anma günü olarak kabul edilen 24 Nisan’da kışlada öldürülen Sevag Balıkçı’nın davasında olayın tanıklarından Halil Ekşi, ilk ifadesinde Ağaoğlu’nun Sevag Balıkçı’yı kasten öldürdüğünü söylemiş, ancak daha sonra ifadesini değiştirmişti.  Değiştirdiği ifadesinde ‘tartışma ya da kavga olmadığını, olayın şakalaşmadan sonra meydana geldiğini’ anlatmıştı.
Ancak Balıkçı ailesinin itirazı üzerine, Ekşi yeniden ifade vermiş ve baskı altında ifadesini değiştirdiğini söylemişti. Ekşi hakkında ‘yalancı tanıklık’ yapmak suçundan Aydın’da dava açılmıştı. Davada ayrıca Ekşi’yi tehdit eden Ağaoğlu ailesinin yakını Bülent Kaya da yargılanıyordu.
Aydın 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 16 Aralık 2015’te görülen duruşmasında karar çıktı. Mahkeme, Halil Ekşi’yi ‘yalancı tanıklık’ yapmaktan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı. Sevag Balıkçı’yı öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Kıvanç Ağaoğlu’nun akrabası Bülent Kaya hakkında da ‘birden fazla kez yalan tanıklığa azmettirme’ suçundan 2 yıl 13 ay hapis cezasına çarptırıldı.
TANIKLARIN YENİDEN DİNLENMESİ TALEP EDİLECEK
Balıkçı ailesinin avukatı Cem Halavurt, tanıkların baskı altında ifade verdiğinin mahkeme kararıyla kanıtlandığını belirterek, kararı Diyarbakır’da devam eden ana davaya sunacaklarını ve tanıkların yeniden dinlenmesini talep edeceklerini söyledi.
Sevag Balıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili olarak Diyarbakır 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülen davada, sanık Ağaoğlu, olayın kasıtlı olmadığını söylemiş ve ‘bilinçli taksirle insan öldürmekten’ 4 yıl 5 ay hapis cezası almıştı. Temyiz edilen karar, usul yönünden bozularak yeniden yargılama kararı vermişti. Yeniden yargılamanın ardından Balıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili dava Diyarbakır Askeri Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlanmıştı. (Agos)

Yorumlar kapatıldı.