İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Maraş’ta katledilenler İzmit’te anıldı

Alevi Kültür Dernekleri Kocaeli Şubesi öncülüğünde, Maraş Katliamı’nın 37. yılı dolayısıyla yürüyüş ve panel yapıldı. Kahramanmaraş’ta, 19-26 Aralık 1978 tarihinde yaşanan katliamı bir kez daha protesto etmek ve yaşamını yitirenleri anmak için Sabri Yalım Parkı’nda basın açıklaması yapıldı. Alevi Kültür Dernekleri Kocaeli Şubesi Başkanı Birol Sağlam, üzerinden 37 yıl geçen Maraş Katliamı’nı unutmayacaklarını belirterek,” Maraş katliamı, kitle hareketlinin en yüksek olduğu dönemde gerçekleşmiştir. Doğu’da ve Güneydoğu’da sokağa çıkma yasakları ve tehdit hala devam ediyor. Ne sıkı yönetimler,  ne de yasaklar kardeşçe birlik içinde yaşama umutlarımıza engel olamayacak” dedi.

Grup, daha sonra ‘’Unutmadık, unutturmayacağız’’ pankartı arkasında sloganlar atarak ‘’Katliamlar ve Maraş’’ konulu panelin yapılacağı Halk Eğitim Merkezi’ne kadar olan 1 kilometrelik yolu yürüdü.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ve Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün’ün konuşmacı olduğu panele sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin yöneticileri ile üyeleri katıldı. Paneldeki ilk konuşmacı Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir oldu. “Alevi hareketinin dünü ve bugünü” başlığı altında konuşan Demir, önceki gün Maraş’ta olduğunu anımsatarak, ‘’37 yıl sonra bile Maraş’a polis ablukası altında ve kontrol içinde gittik’’ dedi. Terör örgütleri tarafından tehdit aldığı için polis kontrolünde olmasını ‘şans’ olarak nitelendiren Demir, şunları söyledi: ‘’Bütün katliamlara rağmen hiç birine boyun eğmeyeceğiz. Her yıl gidip orada yitirdiğimiz canları orada anacağız. Alevilere yapılan tüm ayrıcalıklara rağmen bu zihniyete inat halkların kardeşliği noktasında mücadele etmeye çalışıyoruz.”
ALEVİLERİ ASİMİLE EDİP SÜNNİLEŞTİRMEK İSTEDİLER
Ülkede, herkesin kendi inancını yaşaması halinde sıkıntı olmayacağını ifade eden Demir, şunları kaydetti: Alevilere karşı yapılan camiler, zorunlu din dersleri Alevilere devlet tarafından yapılan dayatmalardır. Cami-Cemevi projesine götüren bir süreç var. (Aleviler bir araya gelip aynı mücadeleyi vermiyorlar) diye söylentiler var. Aleviler her zaman aynı mücadele için omuz omuza bir arada dururlar. Bazı Sünni canlarımız da bizimle birlikte mücadele ediyorlar. Özgür olan Sünni-İslam inancı değildir. Bana göre Alevi inancıdır. AKP iktidara geldiği günden beri elbette ki iyi işler vardır. AKP hükümetini Aleviler çalıştaylarda tanımaya başladılar. İlk kez Alevileri gündeme taşıyan, önemseyen bir hükümet olduğu için çok heveslenmiştik. Bir de gördük ki Alevilerle ilgili Alevi Çalıştayı yapıyorsunuz. Fethullah Gülen’in organize ettiği Zaman Gazetesi yazarlarını çalıştaya çağırıyorsunuz. Ökkeş Şendiller diye bir alçağın Alevi çalıştaylarında gözlemci olarak görevlendirdiklerine şahit olduk. Anladık ki, Alevileri asimile edip Sünnileştirmek istemişler. Mücadele ettik, bunlara müsaade etmedik.’’

Yorumlar kapatıldı.