İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Patrik Vekili Ateşyan’ın dolandırılması davasında karar

Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Aram Ateşyan’dan, “Kumkapı’daki Sansaryan Han’ın Ermeni Patrikhanesi’ne verildiği”ni belirterek, tapu devir masrafı adı altında 6 bin lira aldığı iddiasıyla yargılanan Kemal Tayfun Nargin, “nitelikli dolandırıcılık” suçundan 4 yıl hapis ve 16 bin lira adli para cezasına mahkum edildi.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, müşteki Aram Ateşyan ile tarafların avukatları katıldı. Sanık Kemal Tayfun Nargin ise duruşmaya gelmedi.
Mahkeme Başkanı Nursel Bedir, sanığın suç tarihi ve öncesinde Milli İstihbarat Teşkilatı’nda (MİT) çalışıp çalışmadığı konusunda yazılan yazıya cevap verildiğini belirterek, sanığın MİT’te çalışmadığının bildirildiğini açıkladı.
Duruşmada sanığın fotoğrafı gösterildi. Bunun üzerine söz alan Ateşyan, fotoğraftaki şahsın kendisiyle görüşen kişi olduğunu ifade ederek, ‘Benimle tek başına görüştü. Parayı tapu masrafı olarak değil, hediye olarak istedi. 2 seferde toplam 6 bin lira para verdim. Alt katta da bekleyen kişiler vardı. Ancak bunların sıfatını bilmiyorum’ dedi.
Cumhuriyet Savcısı Taner Tabel, esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Savcı, tüm dosya kapsamına göre, sanığın kamu kurum ve kuruluşlarını vasıta kılarak, Ermeni Patrikliği’ni dolandırdığının anlaşıldığını ifade ederek, sanığın ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan cezalandırılmasını talep etti.
Dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanığın atılı suçu işlediğinin sabit olduğunu belirterek, ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan 4 yıl hapis ve 16 bin lira adli para cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Heyet, cezadan herhangi bir indirim veya erteleme yapılmasına takdiren yer olmadığına hükmetti.
– İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Aram Ateşyan’ın Temmuz 2013’te katıldığı iftarda, Kumkapı’daki Sansaryan Han’ın Ermeni Patrikliği’ne iadesi için görüştüğü Başbakan’dan her türlü kolaylığın sağlanacağı sözünü aldığı belirtilmişti.
Bu olaydan 3-4 gün sonra Patrikhane’yi arayan Kemal Tayfun Nargin’in, kendisini başbakanlık milli emlak müfettişi olarak tanıttığı kaydedilmişti.
Patrikhaneye giden Nargin’in, görüştüğü Ateşyan’a, “Başbakanlık’tan geldiğini, Sansaryan Han’ın Ermeni Patrikliği’ne iadesinin kararlaştırıldığını” söylediği ifade edilen iddianamede, sanığın Başbakanlık antetli bir belgeyi Ateşyan’a imzalattığı ve Ateşyan’dan tapu devir masrafı olarak 6 bin lira aldığı ileri sürülmüştü.
Ateşyan’ın, yaptığı araştırma neticesinde dolandırıldığını anladığı ve Başbakanlık makamınca şüphelinin kimliğinin tespit edildiği bildirilen iddianamede, Nargin’in 9 ayrı cezaevi kaydı olduğunun belirlendiği, Ermeni Patrikliği’nin telefon ve kamera kayıtlarının araştırılmasına rağmen bu olay sırasında bilinmeyen bir nedenle silindiği aktarılmıştı.
Nargin’in, kamu kurum ve kuruluşlarını aracı kılarak Ermeni Patrikliği’ni dolandırdığının anlaşıldığı öne sürülen iddianamede, bu kişinin “nitelikli dolandırıcılık” suçundan 2 ila 7 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenmişti.

Yorumlar kapatıldı.