İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Magazberd’ten geriye mezarlar kaldı

KARS (DİHA) – Türkiye-Ermenistan sınırını belirleyen Arpaçay Nehri’nin üzerine kurulan ve bir tarafında Rus, bir tarafında da Türk askerlerinin kulübeleri olan Magazberd Kalesi, “yasak bölge” ilan edilerek ziyaretçilere kapatılırken, define avcıları ise elini kolunu sallaya sallaya kazılar yapıyor. Kars’ın Arpaçay ilçesi Üçbölük köyü sınırlarında “askeri yasak bölge” olan Magazberd Kalesi, ziyaretçilere kapalı, define avcılarına açık. Türkiye-Ermenistan sınırını belirleyen Arpaçay Nehri’nin üzerinde kurulan ve Ani Harabeleri’ne 5 kilometre mesafede bulunan kalenin etrafında sadece Ermenilere, Kürtlere ve Türklere ait mezarlıklar bulunuyor.

6. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Magazberd Kalesi’nin Ani Hükümdarlığı tarafından kaldığı söyleniyor. Birçok tarafı çökmesine rağmen güzelliğini koruyor. Definecilerin istilasına uğrayan kalenin her tarafı kazılarla harabeye çevrilmiş. Yanı başında asker kulübesi bulunan kaleye ziyaretçilerin gitmesine izin verilmiyor. Definecilerin elini kolunu sallaya sallaya kazı yaptığı kalede, ziyaretçiler için ise “vur emri” verildiği bizzat köylüler tarafından dile getiriliyor.
Kasabadan geriye mezarlıkları kaldı
Muhteşem bir görüntüye sahip olan kale, Arpaçay Nehri’nin hemen üzerinde dik bir uçurumda bulunuyor. Kalenin tam karşısında Rus askerlerinin, sol tarafında ise Türk askerlerinin nöbet kulübeleri bulunuyor. Kalenin ön cephesi ayakta kalırken, arka tarafının ise hiçbir restore çalışmasının yapılmaması sonucu harabe olmuş durumda. 19. yüzyıla kadar da sivil yaşamın sürdüğü küçük bir kasaba olan kaleden sadece yığınlar duruyor. Kasabadan geriye bir de mezarlıkları kaldı.
(bs/rp)

Yorumlar kapatıldı.