İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP’li Doğan zorunlu din derslerini sordu

Selina Doğan, AİHM’nin zorunlu din dersi ile ilgili kararlarının uygulanıp uygulanmayacağını sordu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Selina DOĞAN
İstanbul Milletvekili

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin zorunlu olarak okutulmasına ilişkin olarak açılan Mansur Yalçın ve Diğerleri – Türkiye (Başvuru No: 21163/11) davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 16 Eylül 2014 tarihinde karar vermiştir. Kararda Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin eğitim hakkını düzenleyen 1 No’lu protokolünün 2’inci maddesinin ihlal edildiğine karar vermiştir.
AİHM, 2007 yılında Hasan ve Eylem Zengin – Türkiye (Başvuru No: 1448/04) davasında da benzer bir karar vermiştir. Türkiye bu kararın ardından Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin içeriğinde bazı değişikliklere giderek ders kitaplarına Alevilikle ilgili bölümler eklemiştir.
Nitekim ders kitaplarında Aleviliğe yönelik eklenen bölümlerin Sünni İslam anlayışına göre hazırlandığı eleştirileri yapılmaktadır. Örneğin, Alevilerin ‘ibadethane’ olarak kabul ettiği cemevleri için “Cemevi, cemin yapıldığı yerdir” türünden saptamalar kitapta yer almaktadır. 
Mahkeme son kararında değişiklikler yapılmasına karşın derslerin ebeveynlerin inançlarına uygun şekilde verilmediğine hükmetmiştir.
Mahkeme kararına göre Türkiye, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu olmaktan çıkarmak durumundadır. Ancak mevcut uygulamaya göre nüfus cüzdanlarında din hanesinde Hristiyan ve Musevi yazan öğrenciler muaf tutulabilmektedir. 
Bu bilgiler kapsamında
1-        Türkiye, AİHM kararlarının gereğini yerine getirecek midir? Bunun için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılmasına ilişkin bir hazırlık yapılmakta mıdır?
2-        Öğrencilerin nüfus cüzdanlarında Hristiyan ve Musevi dışında bir din yazıyorsa bu durumda öğrenciler bu dersi almak zorunda mıdır?
3-        Müslüman olsa bile çocuklarına bu dersi aldırmak istemeyen ebeveynler ya da ateist ebeveynlerin söz konusu dersten muafiyet talepleri dikkate alınmakta mıdır?
4-        Son 5 yıllık süreç içinde kaç öğrenci Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf sayılmıştır?

5-        Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kitaplarında Alevilikle ilgili bölümlerin Alevi inancına göre değiştirilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

Yorumlar kapatıldı.