İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dera Sor da polislerce tahrip edildi

MARDİN (DİHA) – Mardin Derik’te bulunan ve 1650 yılında inşa edilen tarihi Surp Kevork Ermeni Kilisesi’nin (Dera Sor) kapısı polisler tarafından kırılarak tahrip edildi. Kilisenin 20 yıldır gönüllü bakımını üstlenen Hatun Cacur (75), gördüğü manzara karşısında gözyaşlarına hakim olamadığını ifade etti.

AKP tarafından Kürdistan’da başlatılan savaşla birlikte insan ve doğanın yanı sıra tarihi ve kültürel dokular da tahrip ediliyor. Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde yaşanan tahribatın ardından Mardin’in Derik ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağında da tarihi yapıların tahrip edildiği ortaya çıktı. Kale Mahallesi’nde bulunan tarihi Surp Kevork Ermeni Kilisesi’nin kapıları görgü tanıklarının söylediklerine göre, özel harekat polisleri tarafından kırılarak tahrip edildi.
‘Gözyaşlarımı tutamadım’
Derik’te bulunan ve 1650 yılında inşa edilen tarihi Surp Kevork (Dêra Sor) Ermeni Kilisesi’nin gönüllü olarak bakımını üstlenen Hatun Cacur (75), gördüğü tahribat karşısında gözyaşlarına hakim olamadığını aktardı.
‘Kilisenin kapıları kırılmıştı’
Surp Kevork Klisesi’nin temizliğini ve bakımını gönüllü olarak 20 yıldır yapan Cacur, “Yasaklar başlamadan önce hastalanan torunumu Derik Devlet Hastanesi’ne götürdüm. Ancak yasak sonrasında evime geldiğimde evdeki ve kilisedeki bütün eşyalarımız sağa sola dağıtılmıştı. Ayrıca kilisenin büyük kapısı dahil olmak üzere diğer kapıları da kırılmıştı” diye anlattı.
‘Kiliseyi evimden daha çok değer veriyorum’
Geldiği gibi dağılan eşyaları topladığını belirten Cacur, “Kiliseye evimden daha çok değer veriyorum. Her sabah kilisenin bahçesini yıkayıp temizliyorum ve içinde bulunan ağaçları da suluyorum” dedi.
(mt-mr/rp)

Yorumlar kapatıldı.