İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Gidin yenilin’ demek zorunda kaldık’

Ekin Türkantos / HT Cumartesi
Kökleri 1886’ya kadar uzanan ve yıllar içinde efsane sporcular yetiştirmiş Beyoğlu Spor Kulübü, 1. Pera Basketbol Ligi’ne ev sahipliği yapıyor. Rum, Ermeni, Türk sporseverlerin yarıştığı lig, barış mesajları veriyor. İstanbullu Rumlar tarafından 1886’da kurulan ve ilk adı Ermiş olan spor kulübü, 1914’te Pera Spor oluyor. Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte de yani 1923’te Beyoğlu Spor Kulübü olarak şimdiki adını alıyor.

Spor tarihinin mihenk taşlarından sayılan bu köklü kulübün yetiştirdiği isimler ise hayli fazla. Sabri Dino, Kadri Ertaş, Yordan Kasapoğlu, Ayhan Bermek, Sofyanidis, Lefter, Arap Güngör, Aleksanderis kardeşler ve Oktay Çimen’in de spor hayatında Beyoğlu Spor Kulübü’nün önemli bir yeri var. Üç büyüklerde şöhrete ulaşmış sayısız sporcuyu yetiştiren Beyoğlu Spor Kulübü, bünyesinden iki büyük kulüp çıkarmayı da başarmış. Yunanistan’ın ünlü kulüpleri AEK ve PAOK’un kökenleri bile Beyoğlu Spor Kulübü’ne uzanıyor. Cumhuriyet’ten önce özellikle atletizm alanında başarıları bulunan kulüp, 60’lara kadar 1. ligde oynuyor, 70’lerdeyse masa tenisi gibi alanlarda Türkiye ve Balkan şampiyonlukları kazanıyor. Bu arada futbol, basketbol ve voleyboldaki başarıları da devam ediyor ancak seneler içerisinde cemaat daraldıkça ve ekonomik yönden zorluklar kendini göstermeye başlayınca ne yazık ki futbol alanında, amatör kümelere çekiliyor. Tabii bu durum, uzun yıllarını bu kulüpte geçirmiş spor tutkunlarını vazgeçirmiyor. Haftada bir gün buluşup maç yapıyor, dertleşiyor, böylece sosyalleşiyorlar. Uzun yıllar süren dostluklarını yaptıkları maçlarla taçlandırıyorlar. Özetle kendi çabalarıyla kulübü yaşatmak için ellerinden geleni yapıyorlar. O kadar ki 1. Pera Basketbol Ligi sürerken tribünlerini bile kendileri inşa etmişler. Basketbol sahaları nizami değil, parkeleri eski, skorboard’ları yok ancak televizyonu bilgisayara bağlayarak bu sorunu da çözmüşler. Her biri farklı meslekten ve yaştan kişilerden oluşan ekipte bugün 15 yaşında sporcu da var. 55 yaşında sporcu da…

500’den fazla üyesi, 150’ye yakın da aktif üyesi bulunan kulübün içindeki bir odayı boylu boyunca madalyalar ve kupalar kaplamış durumda. Beyoğlu Spor Kulübü’nün büyük başarıları ve parlak yıllarına ait kupaların sayısı bini geçiyor. Eski gümüş kupaların bir o kadarıysa ne yazık ki bir tadilat sırasında yok olmuş.

Yorumlar kapatıldı.