İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kültürel Mirasımız Meryem Ana Kilisesi

Ayşegül Kalay
Diyarbakır – Günümüzde hala kilise görevini sürdüren tarihi değeri yüksek olan Meryem Ana Kilisesi, Lale Bey Mahallesinde yer almakta. Mülkiyeti Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Cemaati Vakfına ait. Kilisenin kesin tarihi bilinmiyor, ancak birçok farklı görüş öne sürülüyor. Önceleri Güneşe tapanların (Şemsilerin) tapındığı bir tapınak işlevini görmesi muhtemel olan yapı, M.S. 280 yılında kiliseye çevrilmiş. Tarihi yapı, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’nce hazırlanmış olan envanter fişlerinde 3. yy olarak tarihlendirilmiş.

Meryem Ana Kilisesi, farklı dönemlerde yapılmış değişiklikler ve ihtiyaçtan kaynaklı ek yapılar ile kompleks bir yapı grubu oluşturmakta. Kompleksin içinde; Meryem Ana Kilisesi, Mor Yakup Kutsal Alanı, dört avlu, derslik ve lojman mevcut. Yapı kompleksinde toplam 14 yazıt bulunmakla beraber, bunlar yapıların onarım ve eklemelerine ait kitabelerdir.
Kilise günümüzdeki halini 2004-2005 yılları arasında yapılan restorasyon ile almış. Son olarak 2005 yılında yurt içi ve yurt dışında yaşayan Diyarbakırlı Süryanilerin ortak girişimiyle, kapsamlı restorasyondan geçilerek tarihi kimliğini tümüyle yansıtan bugünkü görünümüne kavuşturulmuş. Ahşap işçiliği, sütunları, sütun başlıkları ve parmaklıkları, kürsüleri ve ikonları ile ün yapmış. Diyarbakır’da Ortodoks Süryanilere ait faal durumda olan bu kilise Genç Roma döneminde tarihlenen bir kapısı ve mihrap üzerine kalıntılarını izlenen mimari bezekleri bulunmakta. Kilise plan itibariyle dört avlu, divanhane ve din adamlarının yaşadıkları bölümlerden meydana gelmiş.

Yorumlar kapatıldı.