İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’da tartışmalı referandum sonrası binler sokakta

Ermenistan’da devlet başkanının yetkilerine ilişkin yapılan referandum sonrası başkent Erivan’da gösteriler düzenleniyor. Ermenistan’ın başkenti Erivan’da devlet başkanının yetkilerine dair anayasal reformların oya sunulduğu referandum sonrasında binlerce kişinin sokağa çıkarak protesto gösterilerine başladığı belirtiliyor.

AFP’nin geçtiği bilgiye göre göstericiler “sokağa çıkın, devrimde yer alın” sloganlarıyla insanları sokağa çağırıyor. Erivan’ın merkezindeki Özgürlük Meydanı’nda toplanan göstericiler erken genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılana kadar gösterilere devam edeceklerini belirttiler.
Referandum sonucunda seçmenlerin yaklaşık üçte ikisi (%63’ü) cumhurbaşkanının parlamento tarafından yedi yıllığına seçilen sembolik bir figür olması yönündeki anayasal değişiklikleri destekledi. Şu anda beş yıllığına seçilen cumhurbaşkanın yetkileri görece geniş durumda.
Rusya ile sıcak ilişkiler içinde olan mevcut hükümet politik sistemin böyle bir değişikliğe ihtiyacı olduğu görüşünde. Muhalefet ise değişikliklerin esas amacının görev süresi 2018’de dolacak olan Serj Sarkisyan’ın yeniden seçilmesini sağlamak olduğunu savunuyor.
Göstericilere bir konuşma yapan Tüm Ermenilerin Milliyetçi Hareketi milletvekili Aram Manukyan, “Sarkisyan’ın halktan çaldığı makamı yeniden gasp etmesine izin vermeyeceklerini” belirtti.
Avrupa Konseyi gözlemcileri Pazar günü yapılan referandumda usulsüzlüklerin olduğu görüşünde.

Yorumlar kapatıldı.