İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lavrov, Kery ve Désir: AGİT Minsk Grubu tüm taraflar için tek kabul edilir formattır

AGİT Minsk Grubu, AGİT tüm üyelerinin tüm tarafların güvenine sahip tek kabul edilir formattır. Beyanat Belgrat’ta devam etmekte olan AGİT Bakanlar Zirvesi  çerçevesinde AGİT Minsk Grubu eş başkanı ülkeler Delegasyon başkanları RF Dışişleri bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri bakanı John Kery, Fransa Avrupa İşleri bakanı Harlem Désir ortak Bildirisiyle geldi.

Bildiride AGİT Minsk Grubu eşbaşkanı ülkeler delegasyon başkanları, Karabağ sorununun barışçı çözümü konusunda aracılık misyonunda ortak duruşlarını bir kez daha teyid ederek şunları kaydettiler:
”AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları himayasında Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev buluşmasını teveccühle karşılıyoruz. Son tırmanma fonunda taraflara çatışmanın barışçı çözümüne sadık kalma iradesini yeniden teyid etme ve kendilerinin  müzakereler yoluyla çözüm bulma konusunda ciddi bir hava içinde olmadıklarına ilişkin her tip  şüpheyi dağıtma çağrısında bulunuyoruz. Taraflar 2014 Soçi, Wales ve Paris zirvelerinde kapsamlı çözüm unsurlarına yönelik görüşmeler ve varolan öneriler zemininde 2016 diyaloğu canlandırmalılar.”.
Bildiriye göre Ermeni-Azeri snırı ve kuvvetlerin temas hattında hissedilir şiddet artışını dikkate alarak statükonun istikrarsız hale geldiği kaydedilerek ‘Özellikle görgü tanıkları ve diğer ağır silahların kullanımı meselesini değerlendiriyoruz v eve bu silahların kullanılmasının sivil sakinler katında kayıplarla sonuçlanmasından derinen acı duyuyoruz.
Karabağ sorununun askeri çözümü yoktur ve sivil sakinlerin kaybının hiçbir halkı tarafı yoktur. Taraflara mümkün olan  kısa sürede gerilimi düşürme ve insan yaşamını savunma çağrısında bulunuyoruz. Eşbaşkanlar aralarında vakaların soruşturma mekanizmaları olmak üzere risklerin azaltılması mekanizması önermişlerdir, bunların kabul edilmesini öneriyoruz …’ denmekte.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.