İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kilise mezarlığına cami tuvaleti yapılıyor

Kars’ta Bagratlı Kralı Abas tarafından yaptırılan, ancak 1994’ten bu yana cami olarak ibadete açılan 12 Havariler Kilisesi’nin bahçesine tuvalet yapılıyor. Kiliseler üzerinde çalışmalar yapan Kültürel Miras Uzmanı Faruk Torunoğu, tuvaletin yapıldığı yerde kiliseye ait mezarlığın olduğunu ve kazı yapıldığı esnada bazı kemiklerin ortaya çıktığını söyledi. Geniş bir tarihe sahip, birçok medeniyetin yaşam sürdüğü ve izlerini bıraktığı Kars’ın tarihi yapısı, gün geçtikçe sahipsiz bırakılırken devlet eliyle gerçekleştirilen çeşitli politikalarla yok olmakla karşı karşıya bırakıldı.

Merkez Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan Bagratlı Kralı Abas tarafından yaptırılan ve 1994 yılından bu yana Kümbet Cami olarak kullanılan 12 Havariler Kilisesi’nin bahçesine tuvalet yapılmaya başlandı. Hemen yanı başındaki tarihi Hasan Harakani Camisi’nin tuvaleti bulunmasına rağmen çalışmalara başlanarak, kilisenin bahçesine ciddi zarar verildi. Kars Kültür ve Turizm Altyapı Birliği tarafından yaptırılan tuvaletin inşa çalışması sırasında görüntü alınmasına ise izin verilmedi.

‘Kilise bahçesinde 1000 yıllık papaz mezarı var’
Bir zamanlar çok görkemli olan yapının efsanelere ve büyük hikâyelere ev sahipliği yaptığını söyleyen Kültürel Miras Uzmanı Faruk Torunoğlu, yapıya sahip çıkılmamasından dolayı o güzelliğinden uzak kaldığını belirtti. Torunoğlu, ”Bu bölgeyi iyi bilen ve uzun dönem bu bölgede çalışan tarihçi Georg Kobro’nun kilisenin bahçesinde yaklaşık bin yıllık bir papaz mezarı olduğunu belirtmişti. Bir dönem Ruslar bu kiliseyi askerlerin yemin töreni için kullanıyordu” dedi.
‘Tuvaletin neden yapıldığına anlam veremedik’
Torunoğlu, ”Kilise ve Harakani Camisi’nin olduğu bölgede Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle geçen yıllarda peyzaj çalışması yapıldı. Peyzaj bitmişti, ama geçen yıl itibariyle tuvalet yapımı amacıyla kilise etrafı komple kazıldı. Üstelik caminin sağ tarafında bir tuvalet olmasına rağmen bu çalışmaya girildi. Bahçede yapılan kazı kiliseye zarar da verebilir, çünkü toprak çekmesi sonucu kilisenin kayma ihtimali çok yüksektir. Bu çalışmanın neden yapıldığını biz de anlamadık. Var olan bir peyzajın üstüne bunu yaptılar ve bu da tamamen bir tuvaletin yapılması içindi” ifadelerini kullandı.
(bs/fç/rp)

Yorumlar kapatıldı.