İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Bizzat Hallediniz’: Telgrafların izinde 1915 sergisi

“Bizzat Hallediniz” sergisi, 1915’te yaşanan ve Ermenilerin Anadolu’dan izlerinin silinmesine yol açan soykırımın 100. yılında, tarihsel gerçeklerin kamuoyunun gündemine taşınmasını, iki toplum arasında ortak bir hafızanın gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. 2 Aralık Çarşamba günü saat 19:00’da İstanbul’daki DEPO’da açılacak sergi, 31 Aralık kadar görülebilecek.

 Babil Derneği tarafından hazırlanan bu sergi, 1915 Ermeni soykırımını, Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde yer alan telgraflar üzerinden anlatmaya çalışıyor. 1915’in nasıl gerçekleştiğini, bu işteki ana aktörlerin kimler olduğunun ve nasıl bir ortamda hangi araçlarla ve hangi yollarla soykırımın gerçekleştiğinin izini sürüyor.
Serginin içeriği şu sözlerle anlatılıyor:
“Bizzat Hallediniz” sergisi, 1915 yılında Dahiliye Nazırı Talat Paşa’nın Osmanlı vilayetlerine yazdığı telgraflar ve bölgelerden gelen cevaplar üzerine kuruldu. Sergi, bu yazışmaları merkeze alarak Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde bulunan ve belli bir bölümü araştırmacılara açık olan binlerce telgraf incelenerek hazırlandı. Bu anlamda hem arşivi daha geniş ilgili kitlesi için görünür kılıyor, hem de o dönemde çıkarılan yasa ve talimatnameler, 1915 Ermeni ‘techirine’ tanıklık etmiş kişilerin tanıklık ve anlatımları, dönemin gazeteleri ve bu işten sorumlu olanlara karşı Divan-ı Harb’de açılan davalar ve sonuçlarını resmi belgeler üzerinden aktarıyor.
Sergi izleyicisi, transkripsiyonları yapılan telgraflar üzerinden 1915’te Ermenilere yönelik alınan kararlar, geride kalan mal-mülklerinin durumu, tehcir emirlerini verenlerin, uygulayanların, emirlere itaat etmeyenlerin başlarına gelenler, Ermeni yetimlerinin uğradıkları muameleler hakkında resmi belgeler aracılığıyla bilgi ve fikir edinilebilecekler.
Bir tehcir haritasına dönüştürülen sergi mekânında şehir şehir tehcir rakamlarını görmek mümkün olacak.
DEPO adres: Tütün Deposu Lüleci Hendek Caddesi No.12 Tophane
** Telgraf görseli açıklaması: “Yirmi haneli bir Müslüman köyünde sadece bir hane Ermeni bulunabilir ve yüzden fazla haneli köy ve kasabalarda beş haneden fazla bulunamaz.”

http://kulturservisi.com/p/bizzat-hallediniz-telgraflarin-izinde-1915-sergisi

Yorumlar kapatıldı.