İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Sermaye defol 70’lik içeceğiz’

Orhan Şahin/Toplumsalses
Taksim’de tarihi binalar bir bir yok ediliyor. Bunun en son örneği 70’lik PUB. Mekanın bulunduğu bina için afet yasası kapsamında çürük raporu alındı. İddiaya göre yerine otel dikilecek. Taksim esnafı, yasanın ‘rant yasası’ olduğunu söylüyor.

“AK Parti sayesinde şimdi kırk katlı bir gökdelen diktik. Ben Başbakanımıza şahsım ve cemaatim adına minnettarım” (Paragrafta Başbakan olarak bahsedilen kişi şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan)
Mösyö Gode
Yukarıdaki sözlerin sahibi Dikran Gülmezgil. Karagözyan Okulları Ermeni Vakfı Başkanı Gülmezgil’in adı Lebon Pastanesi’nin tahliyesi girişimiyle de anılmıştı. Gülmezgil Ermeni bir işadamı, ortağı Levon Balcıoğlu. Balcıoğlu Ermeni Camiası’nda Mösyö Gode olarak tanınıyor. Balcıoğlu, yakın zamanda Taksim’de 3 Milyon Dolar karşılığında tarihi bir binayı satın aldı. Binayı alır almaz 2009’dan beri işletmecilik yapan 70’lik PUB adlı mekanın kirasını dört misline çıkardı. 70’lik PUB adlı mekanın sahipleri ise kamuoyunun Redhack Davası ile tanıdığı Taylan Kulaçoğlu ve ablası Özden Kulaçoğlu.
‘Rapor geçersiz’
Kulaçoğlu’nun iddiasına göre Levon Balcıoğlu satın aldığı binayı otele çevirmeyi planlıyor. Bu yüzden ‘hukuksuz’ bir şekilde bina için çürük raporu alındı. Bu raporla 6306 sayı Afet Yasası’na dayanarak bina yıkılmak isteniyor. Taylan Kulaçoğlu, binanın yığma olduğunu vurgulayarak çürük raporu alınması için binanın zemininden örnek alınması gerektiğini, bunun için de önce Anıtlar Kurulu’ndan izin alınması gerektiğini söylüyor. Zemin kattan örnek alınmadığını belirten Kulaçoğlu alınan raporun geçersiz olduğunu iddia ediyor. Yine Kulaçoğlu’nun iddiasına göre, Yıldız Yapı Denetim firmasına verilen para karşılığında sahte rapor çıkarılmış.
Sen kiracısın sus!
Yıkımın hukuksuz olacağını belirten Kulaçoğlu “Tarihi binayı yıkıp yerine otel yapmaya çalışıyorlar. Mahkemeye gidiyoruz. Mahkeme diyor ki ‘sen dava açamazsın’ E niye? ‘Mal sahibinin açması lazım’ E kardeşim bu hukuksuzluğu yapan o zaten…”
Rant yasası

Afet Yasası için de,  ‘rant yasası’ diyen mekan sahibi, “Ben kiracı olduğum için itiraz hakkım yok. Bu sebeple yasaya daha önce belirli itirazlarda bulunulmuş. Anayasa Mahkemesi belirli kanunları iptal etmesine rağmen işletilmiyor” diyor.
Dosya Danıştay’da
Yasanın insan hakkı ihlali olduğunu belirten Kulaçoğlu, iptali için dava açtı. Açtığı dava ise yerel mahkeme yerine Danıştay’da. Kulaçoğlu, yerel mahkeme tarafından verilebilecek lehte kararının ‘emsal karar’  olabileceğini bu yüzden kasıtlı olarak davanın Danıştay’a gönderildiğini öne sürüyor.
Redhack Davası…
Kendisine haksızlık yapıldığını ileri süren Kulaçoğlu bunun nedenin ise siyasal kimliği olabileceğini ifade ediyor. Redhack Davası’nda adı geçen Kulaçoğlu, “Çin Çin Restoran buranın önceki adı. İşlerimiz iyiydi. Davadan sonra burayı terörize ettiler.  Sürekli polis tacizine uğradık. İş yapamaz hale geldik.  Yandaş medya dedikleri Takvim Gazetesi, beni defalarca hedef aldı. Polis fezlekelerinde ‘bu mekandan Gezi sürecini yürüttüler’ dendi. Bu yüzden restoranı kapatmak zorunda kaldık. Şimdi de hiçbir hakkımız teslim edilmeden mekanımız elimizden alınıyor. Gasp ediliyor” dedi.
‘Taksim’i dönüştürüyorlar’
Öte yandan AKP iktidarının Taksim’de büyük bir dönüşüm planladığını belirten Kulaçoğlu, “2023’e kadar her yeri betonarme yapılarla donatmayı hedefleyen bir iktidar var. Taksim’in çehresi değiştirilmeye çalışıyor. Bu yüzden muhalif esnaftan buraları almaya, Düşünen ve eleştiren insanları Taksim’den uzak tutmaya çalışılıyor. Bunun sebebi de burası bir örgütlenme alanı bunu gördüler” diyor.
‘Ermeni Korucu başları…’
Sözlerini hem maddi açıdan hem de kültürel açıdan hak gaspına uğradığını belirterek noktalayan Kulaçoğlu, Binamız tarihi bir Ermeni yapı, ve binamızda tarihi bir su sarnıcı var. Binamızı alıp yıkmak isteyen Ermeni milliyetine mensup Dikran Gülmezgil ve Levon Balcıoğlu. Bu yüzden bizim buradaki direnisimiz  aynı zamanda Ermeni tarihini yok etmeye çalışan, kendi atalarının tarihi üzerine otel yapmaya çalışan Ermeni korucu başlarına karşıdır da. Bize direnmekten başka çare bırakmadılar. Direneceğiz” dedi.

70’lik PUB direnişte
Adı polis fezlekelerinde geçen, mekan sahibine ‘Maoist olduğunuz için mi Çin Restoranı açtınız’ gibi sorular yöneltilen eski adıyla Çin Çin Restoran, şimdiki adıyla 70’lik PUB’da şu an bir direniş havası hakim. Mekanın önünde Afet Yasası’nın iptali için imza toplanıyor. Beyoğlu Kent Savunması, esnaf dernekleri, Taksim’in sermayeye ve ranta kurban edilmesine engel olmak isteyenler gece gündüz 70’lik PUB’da nöbet tutuyor. Mekanın duvarlarına Gezi Mizahı’nın örneği yazılamalar yapılıyor. Öte yandan Gezi Direnişi’nde yitirdiğimiz Berkin Elvan’ın ailesi de 70’lik PUB’ın ranta kurban edilmesine karşı direnişte…

Yorumlar kapatıldı.