İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karabağ gerçekleri, Avustralya Federal Parlamentosu’na taşındı

Batı Avustralya Bölgesi Milletvekili ve Avustralya Azerbaycan Dostluk Grubu Üyesi Luke Simpkins, Karabağ işgalini Federal Parlamento’ya taşıdı. Ermenilerin Azerbaycan’a ait topraklarının yüzde 20’sinin işgal ettiğini ve Azeri halkının yersiz ve yuvasız bir şekilde göçmen hayatını yaşadığına dikkat çeken Milletvekili Luke Simpkins, hala işgal altında tutulan Karabağ’ın uluslararası hukuk normlarına aykırı şekilde işgalinin sürdüğünü belirtti.

Dostluk Grubu Üyesi Luke Simpkins şöyle konuştu: “1992 ve 1993 yılları arasında Ermenistan, Azerbaycan’ın topraklarını uluslarası hukuka aykırı olarak işgal etmiş ve bunun sonucunda, 350 bin Azeri, Ermenistan’dan ayrılmış, 750 bin Azeri ise Karabağ’da kendi evlerini ve toprağını kaybetmiştir. 20 yılı aşkın süredir 1 milyonun üzerinde Azeri, atalarının topraklarına gidememektedir. Birleşmiş Milletler’in hukuka aykırı olarak işgal edildiğini söylediği Karabağ’ı, Avustralya da hiçbir zaman bir devlet olarak tanımamalıdır.”
Simpkins konuşmasının devamında, 2014 yılında 3 Azerbaycan vatandaşının, kendi toprakları olan Karabağ’a ziyarete gittiğini ve Ermenistan yönetimi tarafından hapsedilerek işkenceye maruz bırakıldığına dikkat çekti. “Bu üç Azerbaycanlıdan biri olan Hasan Hasanov öldürülmüş; ancak naşı halen ailesine iade edilmemiştir. Kalan iki kişi halen hapistir.” diye konuşan Simpkins, böylelikle Avustralya Dışişleri Bakanlığı’nı bilgilendirmek istediğini kaydetti.
Öte yandan Milletvekili Luke Simpkins’in Federal Parlamento’da yaptığı konuşmadan sonra Sydney kentindeki Ermeni Diasporası harekete geçti. Sosyal Medya üzerinden söz konusu milletvekiline yönelik ağır hakaret mesajları yollayan Diaspora Ermenileri’nin, çeşitli platformlarda aleyhte kampanyalar düzenlenmesi tepkiyle karşılandı.
ATA-A TÜM TÜRK VE AZERİ TOPLUM TEMSİLCİLERİNİ MİLLETVEKİLİNİ DESTEĞE ÇAĞIRDI
Bu arda Türkiye diaspora kurumu olan Avustralya Türk Savunma İttifakı (ATA-A) ise bir basın açıklamasını yaparak, Avustralya’daki Türkiye ve Azerbaycan vatandaşlarını Milletvekili Luke Simpkins’e destek vermeye çağırdı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan ATA-A Genel Sekreteri Güneş Güngördü, federal düzeydeki çalışmalarının devam ettiğini ve federal milletvekilleriyle ilgili Karabağ’ın gerçeklerini anlatmaya devam edeceklerini belirtti. Güngördü, artık Ermeni diasporasının Avustralya’da istediği şekilde at oynatamadığını hatırlatan Göngördü, şunları söyledi: “Batı Avustralya Milletvekili sayın Luke Simpkins’in Federal Parlamento’ya Karabağ gerçeğini taşıması çok önemli. Bizler de ATA-A olarak, gerek sözde soykırım idealarını gerekse Karabağ gerçeklerini sürekli şekilde, hem federal hem de eyalet milletvekillerine ulaştırıyoruz. Bundan sonra da ulaştırmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz aylarda Avustralya Federal Parlamentosu’nda milletvekillerini tek tek bilgilendirdik. Bilgilendirdiğimiz bazı milletvekillerini Azerbaycan’a gittiler. Gücümüzü biraraya getirince neticesi de iyi oluyor. Şimdi de Sayın milletvekili Karabağ gerçeklerini federal parlamentoda dile getirme cesaretini ve gerçeğini herkese gösterdi. Burada gerek Azerbaycan gerekse Türkiye’nin vatandaşlarını bu milletvekiline destek olmaya çağırıyorum. Çünkü bu milletvekilinin açıklamalarından sonra Ermeni diasporası, medya üzerinden çok çirkin girişimlerde bulunmaktadır.”

Yorumlar kapatıldı.