İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Putin: Türkiye yönetimi ülkeyi kasten ‘İslamlaştırmaya’ çalışıyor

Rusya Dışişleri, dün düşürülen Rus uçağı konusunda Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi’ne ‘sert tepki’ verildiğini duyurdu. Uçaktan paraşütle atlayan pilotlardan biri Lazkiye’deki üsse götürüldü. Türkiye’nin yönetim tarafından kasten ‘İslamlaştırıldığını’ vurgulayan Rusya lideri Putin de üsse S-400 sistemi yerleştirilmesi önerisini kabul etti.

15.42 GORBAÇOV: PUTİN’İN SERT TEPKİSİ HAKLI
Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov, Türk jetlerinin Rus uçağını düşürmesinin ardından barışa yönelik tehdidin arttığını söyledi. İnterfax ajansına konuşan Gorbaçov, “24 Kasım’da yaşanan gelişme, Rusya, Avrupa ve dünyadaki birçok kişiyi olduğu gibi beni de rahatsız etti. Birçok kişide, barışa yönelik tehdidin arttığı hissi oluştu. Uluslararası terörle mücadele büyük bir darbe aldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sert ve keskin tepkisini anlaşılır ve haklı buluyorum” dedi.
15.38 LAVROV ‘GÖRÜŞME YOK’ DEDİ, TÜRKİYE İSE ‘GÖRÜŞME VAR’DA ISRARCI
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un sözcüsü Mariya Zaharova aracılığı ile yaptığı açıklama rağmen, Türk Dışişleri Bakanlığı ‘Lavrov ve Çavuşoğlu’nun görüşeceği’ yönündeki açıklamasında ısrarcı.
Konuyla ilgili olarak Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamanın arkasında olduklarını belirterek, “Görüşmede her iki bakan da önümüzdeki günlerde Belgrad’ta yapılacak AGİT Dışişleri Bakanları toplantısında bir araya gelebileceklerini teyit ettiler” dedi.
15.24 LAVROV: ÇAVUŞOĞLU’NA ERDOĞAN’IN SÖZLERİNİ HATIRLATTIM CEVAP VERMEDİ
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “(Türk Dışişleri Bakanı) Çavuşoğlu’na, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2012’deki ”Hava sahasının ve sınırların kısa süreli ihlalinin güç kullanmak için bahane olamayacağı” yönündeki sözlerini hatırlattım. Çavuşoğlu buna da hiçbir cevap veremedi. Sadece, uçağın kime ait olduğunu bilmediklerini tekrarlamakla yetindi” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Temmuz 2012 tarihinde bir Türk F4’ünün Suriye tarafından düşürülmesinin ardından BBC’ye yaptığı açıklamada, “Kısa süreli sınır ihlali hiçbir zaman saldırı için neden olamaz” demişti.
15.03 CAMERON: TÜRKİYE’NİN HAVA SAHASINI KORUMAYA HAKKI VAR
İngiltere Başbakanı David Cameron, Türkiye’nin hava sahasını koruma hakkına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. İngiltere Parlamentosu’nda konuşan Cameron, “Gerçekler henüz açığa çıkmadı ama bizim kendi hava sahamızı koruduğumuz gibi, Türkiye’nin de kendi hava sahasını koruma hakkına saygı göstermemiz gerek” dedi. Cameron, Rusya ile Suriye krizine ilişkin hassas konuları müzakere edebileceklerini de söyledi.
14.40 RUS DIŞİŞLERİ’NDEN TÜRKİYE’YE ÇAVUŞOĞLU YALANLAMASI
Moskova’da Türkiye protestoları
© SPUTNİK/ ALEKSANDR VİLF
Moskova’daki Türk Büyükelçiliği binası taşlandı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüşmeyi kabul etmediği duyuruldu.
Açıklama, İnterfax ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’dan geldi. ”Lavrov, Türkiye’den gelen çok sayıda görüşme tekliflerinden hiçbirine olumlu cevap vermedi” diyen Zaharova şöyle devam etti:
”Buna rağmen Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşmenin gerçekleşeceğine dair bir açıklama gelmesi, (Türkiye’nin) ahlakın en temel fikirlerinden ve saygıdan yoksun olduğunu ve Ankara’dan duyduklarımızın doğruluğunu sorgulayabileceğimizi gösteriyor.”
14.25 MATVİYENKO: BU OLAYI UNUTMAYACAĞIZ
Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, “Su-24 uçağına saldırı, geniş katılımlı terörle mücadele koalisyonu kurulmasını engellemeye yönelik bir girişim. Türkiye’den izahat ve özür bekliyoruz. Türkiye’nin yaşanan eylemin yasalara aykırı olduğunu kabul etmesini, Rusya’nın ve ölen subaylarımızın ailelerinin zararlarını temin etmesini bekliyoruz. Su-24’ün düşürülmesini cezasız bırakmayacağız. Bu olayı unutmayacağız” dedi.
14.21 PUŞKOV: YAŞANANLARA BİZ DE TEPKİ GÖSTERMELİYİZ
Rusya Devlet Duması Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, önümüzdeki hafta yapacakları toplantıda Türkiye’ye yönelik cevabi önlemleri tartışacaklarını açıkladı. Puşkov, “Rusya’daki memnuniyetsizlik çok belirgin şekilde görülüyor. Turistlerin sayısı azalıyor, insanlar kendi iradeleriyle Türkiye’ye gitmekten vazgeçiyor. Toplumun bir parçası olarak biz de yaşananlara bir tepki vermeliyiz” ifadelerini kullandı.
14.04 DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ÇAVUŞOĞLU VE LAVROV GÖRÜŞME KARARI ALDI
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Lavrov ile Çavuşoğlu arasındaki telefon görüşmesi hakkında bilgi verdi.

Yorumlar kapatıldı.