İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan referanduma hazırlanıyor

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Ermenistan’da cumhurbaşkanının meclis tarafından seçilmesi için referandum yapılacak. Ermenistan’da 6 Aralık 2015 tarihinde cumhurbaşkanını ülke meclisinin seçmesini öngören düzenleme için halk oylaması yapılacak. Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Anayasa reformu taslağını 13 Mart’ta onaylamıştı. Bu taslağa göre, ülkeyi yönetecek Cumhurbaşkanı meclis tarafından yedi yıllık süreyle seçilecek. Bir kişi sadece bir defa Cumhurbaşkanı olabilecek.

Ülkedeki muhaliflerin oluşturduğu “Hayır” cephesi Ermeni vatandaşlarını Anayasa değişikliği ile ilgili yapılacak referanduma aktif olarak katılmaya çağırdı. Muhalif liderler bu anayasa değişiklerine protestolarını onu boykot etmekle değil, halk oylamasında “hayır” oyu vererek göstermek gerektiğine inanıyor.
“Kafkas Uzel” ajansının daha önce haber verdiği gibi, “Hayır” cephesine Ermeni muhalefetini oluşturan Yeni Ermenistan Bloku, Ulusal Kongresi ve Ermenistan Halk Partileri üye. Bu cephe 20 Kasımda Erivan’da anayasal reformlara karşı geniş katılımlı bir miting düzenledi.
“Hayır” cephesi lideri Levon Zurabyan’a göre 2008, 2012 ve 2013 yıllarında yapılan seçimlerde muhalefet 600-650 bin oy toplamayı başarmıştı. Anayasa değişikliği için yapılacak halk oylamasına 1,1 milyon seçmen katılacak. Zurabyan muhaliflerin bu oylamada 500 bin oy toplaması halinde referandumun başarısız olacağını söyledi.
Ermeni muhaliflere göre, mevcut hükümet kendini kalıcı kılmak için halk oylamasına gidiyor.

Yorumlar kapatıldı.