İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çocuk Hakları Sözleşmesi

Günümüzde, Çocuk Hakları Sözleşmesinin çoğunluk ülkeler tarafından onaylanması sevindiricidir ancak karnı aç olan aile ve çocuklar için, “Çocuk Hakları” ne anlam ifade eder? Günümüzde, gelişmiş ülkelerin gözü önünde iki korkunç yaygın olay sürdürülmektedir:

1-Çocuk askerler,
2-Çocukları kine, nefrete, düşmanlığa yönlendiren ve üretme ile ilgili bilgi-beceri kazandırmayan yaygın eğitimler… Bunların dışında çocukların terk edilmesi, uyuşturucu bağımlısı olmaları, küçük yaşta evlendirilmeleri… Kötülüklerden bazılarıdır… Savaşların içinde büyüyen çocukların sevgiye uzak olması, korkunun değişik türleri ile tanışması kaçınılmazdır. Her gün ölme tehlikesi, su-gıda sıkıntısı, eğitimin aksaması… Çocukların günlük yaşantısıdır.

IŞİD’İN denetimi altında bulunan bölgelerde Kuran ezberletilip savaşmak için hazırlanan çocuklar. Dabiq-islamic-state-isis-isil issue12 
Çocuk Hakları Sözleşmesi
Günümüz dünyasında en iyimser tahminle 1,5 milyar insan zorunlu ihtiyaç olan su ve gıda sıkıntısı çekiyor. Su ve gıda sıkıntısı dışında, barınma ve kötü çevre sıkıntısı çekenlerin sayısı oldukça yüksektir.
Yoksullukların temel kaynağı: Toplumlarda yeterli bilgi, beceri, araç-gereç birikimi olmayışı ve çalışıp üretmenin insanlara yabancı olmasıdır. Bunun sonucu olarak toplumlarda:
-Savaşlar;
-Kötü yönetim kaçınılmaz olur.
Bazı insanlar çözümleri dinde-mezhepte, diğerleri etnik kimlikte, diğer bazıları doktrinlerde ararlar.
İnsanlar bütün ihtiyaçlarını doğadan temin ederler. Doğaya yönelik eğitimden yoksun insanlar, doğanın sunduğu nimetlere mahrum kalırlar. Din, mezhep, doktrin… Zorunlu ihtiyaçları karşılayamaz ama iyi insan olmaya yönlendirebilir. 
Günümüzde, Çocuk Hakları Sözleşmesinin çoğunluk ülkeler tarafından onaylanması sevindiricidir ancak karnı aç olan aile ve çocuklar için, “Çocuk Hakları” ne anlam ifade eder?
Günümüzde, gelişmiş ülkelerin gözü önünde iki korkunç yaygın olay sürdürülmektedir:
1-Çocuk askerler,
2-Çocukları kine, nefrete, düşmanlığa yönlendiren ve üretme ile ilgili bilgi-beceri kazandırmayan yaygın eğitimler…  
Bunların dışında çocukların terk edilmesi, uyuşturucu bağımlısı olmaları, küçük yaşta evlendirilmeleri… Kötülüklerden bazılarıdır.
Pakistan, Jamia Gasmia, Dhodhdr’da militan yetiştiren din okulu. Okul, Jamiat Ulama-e-Islam (Taliban) Partisi ile ilişki içindedir. Fotoğraf: Angela Catlin
Savaşların içinde büyüyen çocukların sevgiye uzak olması, korkunun değişik türleri ile tanışması kaçınılmazdır. Her gün ölme tehlikesi, su-gıda sıkıntısı, eğitimin aksaması… Çocukların günlük yaşantısıdır. Bu koşullarda büyüyen çocuklar sadece savaşmayı öğrenir ve çalışıp üretmenin her türüne yabancı kalır. Örneğin, Afrika’nın değişik toplumlarında savaşmak için para veya zorla toplanan çocuklar hangi becerileri kazanır, “Çocuk Hakları” sözünden ne anlar?

Douma bölgesinde hava saldırıları sonucu ortaya çıkan enkazda oynayan çocuklar gözüküyor. Fotoğraf: Mohammed Badra/EPA 24-10-2015
Günümüzde; Afrika, Ortadoğu, Güney Asya ve Orta ile Güney Amerika’da sokak çocuğu görmek olağandışı değildir.
Ne kadar rezil yönetiliyorsa; ülkelerde, o oranda bilgisizlik-becerisizlik, yoksulluk ve insan yakışmayan görüntüler ortaya çıkmaktadır.
Her toplum layık olduğu yöneticilere sahip olur.

Filipinler-Manila- Parkta uyuyan sokak çocukları gözüküyor. Fotoğraf:
Jay Directo/AFP/Getty Images 11-11-2015
Bütün toplumlarda azınlıklar değişik seviyelerde acılara katlanırlar. Bunların çocukları okuyamaz, her türlü beceriden uzak kalırlar.
Günümüzde, gelişmiş ülkeler, yeni tip azınlık yaratmaktadırlar. Afganistan, Irak, Suriye, Libya, Yemen… Gibi ülkelerin gizli ya da açık savaşlara sürüklenmesi sonucu milyonlarca göçmen ortaya çıktı. Örneğin, Suriye’de, örgütlü IŞİD savaşçılarından kaçanların sayısı resmi rakamlara göre beş milyonu çoktan aştı. Gerçek rakamlar 8-10 milyon civarındadır.      
Bu göçmenler gelişmemiş belleklere sahiptirler. Gelişmemiş belleklerin ortak özelliği, türünü sürdürmek için çok sayıda çocuk yapmasıdır. Yollarda, çadırlarda, açık havalarda, kırlarda… Çocuk dünyaya getirmeleri birinci görevleridir.
Bu çocukların hangi haklarından söz edilebilir?

Gevgelia-Makedonya- Göçmenler Makedonya-Yunan sınırını geçmeye çalışıyor. Fotoğraf: 
Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images 20-11-2015
Savaşlardan kaçan, sokaklarda yatan çocukların değişik toplumlardaki binlerce resimlerini gördükten sonra yerel kabilelerin çocuklarının resimlerine bakmak insana mutluluk veriyor. 
Sibirya’da, Eskimo çocuk -40C sıcaklıkta oynuyor. Fotoğraf: Simon Morris 24-2-2015

Venezuela’da bir Yanomami ana bebeğini ve öksüz bir maymunu besliyor. Ekosistemlerin hızla bozulması yerel kabilelerin yaşantılarını tehdit ediyor. Fotoğraf: Mark Edwards/Hard Rain Picture Library
***
_Gelişmemiş ve kurallara kavuşmamış dillerle çağdaş eğitim yapılamıyor.
Sınırlı kavrama sahip ve kuralları olmayan diller eğitime kocaman engel oluştururlar.
+Ancak, her insanın anadilde eğitim görmesi doğal hakkıdır.
Bütün çocuklara mutlu ve güzel gelecek dilerim.
degirmencinurettin@gmail.com
Nurettin Değirmenci
  Elk. Yük. Müh.
20 Kasım 1989

Yorumlar kapatıldı.