İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bulgaristan’ın Sesi:Patrik Bartholomeos Bulgaristan’ı kaybetti

Konuşmasında Patrik Bartholomeos, Yeni Roma sayılan Konstantiniyye’nin başpiskoposu konumunu savundu. Konuşmasının başlıca mesajı “Ben Ortodoks dininin kurucularının halefiyim” idi. Bunun yanı sıra Patrik Bartholomeos, her halkın kendi alfabe hakkının olduğu gibi etnik özelliğinin tamamen tanınması gerektiğini de savundu. Konuşmasında ama Bulgar Patriğine hitabıyla Konstantiniyye için Bulgar kilisesinin patrikhane değil, hala ekzarklık olduğunu gösterdi… Skandal ama bununla sınırlı kalmadı. “Stara Planina” nişanı ile ödüllendirilmesinde Patrik Bartholomeos, Birinci Dünya Savaşı sırasında Syara ve Drama civarındaki manastırlardan Sofya’ya nakledilen kilise kutsal eşyası ve belgelerinin geri verilmesi konusunu dile getirdi. Bu sorun ise çoktan ikili Bulgar-Yunan sözleşmeler ve uluslararası konvansiyonlar tarafından çözülmüştür.

***
Diplomasi çok hassas bir alandır. Kilise’de diplomasi söz konusu olduğunda da bu böyledir. Tüm bunlar, Rum Ortodoks Patrikhanesi Patriği Bartholomeos ve Bulgar Patriği Neofit’in “Az. Aleksandır Nevski” katedralindeki Arhangelovden yortusu için ayinden sonraki sözlerinden de belli oldu.
Konuşmasında Patrik Bartholomeos, Yeni Roma sayılan Konstantiniyye’nin başpiskoposu konumunu savundu. Konuşmasının başlıca mesajı “Ben Ortodoks dininin kurucularının halefiyim” idi. Bunun yanı sıra Patrik Bartholomeos, her halkın kendi alfabe hakkının olduğu gibi etnik özelliğinin tamamen tanınması gerektiğini de savundu. Konuşmasında ama Bulgar Patriğine hitabıyla Konstantiniyye için Bulgar kilisesinin patrikhane değil, hala ekzarklık olduğunu gösterdi.
Bulgar Patriği Neofit de Patrik Bartholomeos’a hitabında tutumlu kaldı ve konuşmasında Bulgaristan Ortodoks Kilisesi’nin bütün yıldönümlerini hatırlattı. Bunlar da şöyle: Bulgar halkının vaftizinin 1150. yıldönümü, 870 yılında ilk Bulgar başpiskoposluğunun kurulmasının 1145. yıldönümü. Eski anlaşmazlıklara dikkati çevirmek yerine Patrik Neofit, iki kilise arasındaki asırlarca devam eden Tanrı’daki birliği üzerinde vurgu yaptı. Bununla Patrik Neofit, “biz eşitiz ve Konstantiniyye’nin herhangi bir iddiası olamaz” demek istiyordu. Skandal ama bununla sınırlı kalmadı. “Stara Planina” nişanı ile ödüllendirilmesinde Patrik Bartholomeos, Birinci Dünya Savaşı sırasında Syara ve Drama civarındaki manastırlardan Sofya’ya nakledilen kilise kutsal eşyası ve belgelerinin geri verilmesi konusunu dile getirdi. Bu sorun ise çoktan ikili Bulgar-Yunan sözleşmeler ve uluslararası konvansiyonlar tarafından çözülmüştür.
Bu skandaldan kim kazandı ve kim kaybetti? Kaybeden kuşkusuz ekoloji, yoksullukla mücadele ve Yakın Doğu’daki Hıristiyanların korunması için çalışmalarını tanıyan inananlar arasında ve Bulgar topluluğunda iyi adı olan Patrik Bartholomeos. Patrik Bartholomeos’un şimdiki iddiaları ve önceden ilan edilen medya mensuplarıyla görüşmesini atlatarak medyaları tanımaması, zor bir hap oldu.
Bu hoşnut olmayan durumdan kazanan ise kuşkusuz Patrik Bartholomeos ile öngörülen görüşmeyi reddeden Başbakan Boyko Borisov.
Bnr

Yorumlar kapatıldı.