İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kürtlerden PYD karşıtı protesto

Suriye’de Haseki iline bağlı Malikiye ilçesinde toplanan yüzlerce kişi PKK’nın Suriye kolu PYD’yi protesto etti. Örgütün, kendilerine muhalif olanları kaçırdığını, kadın ve erkekleri zorla silah altına aldığını ve ideolojilerini dayattığını söylüyorlar. Muhalif Suriye Ulusal Koalisyonu, geçen hafta Suriye’de Haseki iline bağlı, Türkiye sınırına 4 km uzaklıktaki 26 bin nüfuslu Malikiye ilçesinde toplanan yüzlerce kişinin PKK’nın Suriye kolu PYD’yi protesto ettiğini duyurdu. Örgütün, kendilerine muhalif olanları kaçırdığını, kadın ve erkeklere zorla silah altına aldığını ve kontrolü altındaki bölgelerde eğitim müfredatına ideolojilerini zorla dayattığını söylüyorlar.

PYD gösteriler boyunca kentin giriş ve çıkışındaki kontrol noktalarını kaldırdı. Ayrıca örgüt komşu köylerden Malikiye’ye getirdiği kişilerle karşıt gösteri düzenledi. Kentle iletişimi de kesen örgüt gazetecilerin şehre girişine izin vermiyor.
Suriye Ulusal Koalisyonu Siyasi Komite üyesi olan ve kendisi de Kürt olan Fuad Alliko, PYD’nin barışçıl gösterileri bastırmasını kınadı ve barışçıl göstericilere muamelede Esad rejiminin yolunu takip ettiğini söyledi.
Alliko, PYD’nin uygulamalarından en çok Kürtlerin etkilendiğine ve bu yüzden meşru ve adil taleplerini dile getirmek için ayağa kalktıklarına dikkat çekti. Suriyeli Kürtleri meşru haklarından yoksun bırakmanın uluslararası insani hukuk ve insan hakları bildirgelerini ihlâl ettiğine vurgu yaptı.
Alliko, bu gösterilerin PYD’nin bölgedeki Kürtleri temsil etme ve haklarını savunma konusundaki iddialarını boşa çıkardığını söyledi ve PYD’nin Kürtlerin talepleri veya amaçlarıyla ilgisi olmayan planlara sahip olduğunu ekledi. Alliko, PYD’nin Esad rejimi tarafından Kürt meselesine zarar vermek için kullanılan bir aygıt olduğunu vurguladı.
Kürt Ulusal Konseyi’nin parçası olan Kürt Gençlik Hareketi, PYD Asayiş güçlerini hareketin iki lideri, Kawa İsmail ve Mahmud Layani’yi kaçırmakla suçladı. Hareket, PYD’ye “bölgedeki durumun patlamasını” önlemek için baskıcı uygulamalarını sonlandırma çağrısı yaptı.
Protesto gösterileri ile ilgili sosyal medyaya yüklenen görüntülerde PYD’li militanların kalabalığı dağıttığı görülüyor.

Askeri kıyafetli daha küçük bir grup da PYD lehine gösteri düzenledi.
Kaynak: Al Jazeera, Suriye Ulusal Koalisyonu

Yorumlar kapatıldı.