İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

100. Yılında Tehcir ve Tarih

Ermeni Tehcirinin 100.yılıydı. Tezkire bu sayısında “ Tehcir ve tarih”i ele alıyor… Tezkire dergisinin dosyada Yasin Aktay, Gürsel Dönmez-Bekir Tank, Seyit Serçelik ile Erol Göka- Murat Beyazyüz’ün yazıları var. Tezkire sunuş yazısında, “soykırım” üzerine, hele de kavramın icadından çok önce gerçekleşmiş bir hadisenin soykırım olup olmadığı üzerine uzlaşmanın oldukça zor olduğuna dikkat çekiyor. Bahse konu tartışmanın “ilkeli ve ahlâkî biçimde sürdürülecekse tarih disiplininin; Ermeni lobisinin Türkiye’yi bir biçimde zor durumda bırakma stratejisinin parçası olarak sürdürülecekse Türk dış politikasının konusudur” diyor.

***
2015 yılı, 1915 yılında savaş şartlarında gerçekleştirilen bir uygulamanın, Ermeni Tehcirinin 100.yılıydı. Tezkire bu sayısında “ Tehcir ve tarih”i ele alıyor. Ermeni lobisi dünyanın çeşitli ülkelerinde parlamentoların 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanınmasını sağlamak için lobi faaliyetleri yürüttü, çoğu Avrupa ülkesi olmak üzere bir kısmında başarılı oldu. Parlamentolardan geçirilen bazı kararlarla “Ermeni soykırımı yoktur” demek suç haline getirildi. Yüz yıl önce, üstelik olağanüstü koşullarda yaşanan, tarihçiler arasında muhtevası konusunda yıllardır devam eden tartışmaların olduğu bir mesele üzerine fikir serdetmenin yasak, dahası suç haline getirildiği; üstelik bunun “özgür düşünceyi” bayraklaştırdığını kendisine vehmeden Avrupa’da yaygınlaştığını görüyoruz. Kimse, 1915’te ne yaşandı sorusunu sormuyor ancak neredeyse herkesin 1915’in ne olduğu hakkında bir kanaati var.
Bu tartışmanın farklı boyutlarına temas eden metinlerden oluşan Tezkire dergisinin dosyada Yasin Aktay, Gürsel Dönmez-Bekir Tank, Seyit Serçelik ile Erol Göka- Murat Beyazyüz’ün yazıları var. Tezkire sunuş yazısında, “soykırım” üzerine, hele de kavramın icadından çok önce gerçekleşmiş bir hadisenin soykırım olup olmadığı üzerine uzlaşmanın oldukça zor olduğuna dikkat çekiyor. Bahse konu tartışmanın “ilkeli ve ahlâkî biçimde sürdürülecekse tarih disiplininin; Ermeni lobisinin Türkiye’yi bir biçimde zor durumda bırakma stratejisinin parçası olarak sürdürülecekse Türk dış politikasının konusudur” diyor.

http://www.dunyabulteni.net/haberler/345519/tanrisi-nemesis-olanlarin-tarihi

Yorumlar kapatıldı.