İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa: “Beni Kilise’de Reform Yapmaktan Alıkoyamayacaklar”

Esma Çakır – Roma
Katolik Kilisesi’nin lideri Papa Francesco, Vatikan’dan sızan belgelerle üst düzey din adamlarının şatafatlı hayatı ve yolsuzlukların ortaya döküldüğü “Vatileaks 2” skandalına ilişkin konuştu. Mütevazı bir hayat sürerek, inançlılara örnek olmaya özen gösteren Papa, bu üzücü olayların, kendisini Kilise’de reform çalışmaları yapmaktan alıkoyamayacağını söyledi.

“Yoksullar için yoksul bir kilise” yaratma amacını güden Papa Francesco, Katolik cemaatinin yönetim merkezindeki lüks ve savurganlığın ifşa olmasına yol açan “köstebek” skandalı hakkında açıklamalarda bulundu.
Vatikan’ın Maliye Başmüfettişi Libero Milone’nin bilgisayarına sızılarak,
Buradaki belgelerle iki kitabın piyasaya sürülmesinden 3 gün sonra, Pazar duası Angelus’un ardından konuşan ruhani lider, “Sevgili kardeşlerim, çoğunuzun Kutsal Makam’a (Vatikan) ait gizli belgelerin çalınması ve yayımlanmasına ilişkin son günlerde dolaşan haberlerden rahatsız olduğunuzu biliyorum” diye sözlerine başladı.
Söz konusu belgelerin elde edilmesinin bir suç olduğunu belirten Papa, bu hareketin, kimseye yardımı dokunmayan “içler acısı bir hareket” olduğunu ekledi.
“BİZ ZATEN TEDBİR ALMIŞTIK”
Kendisinin ve çalışma arkadaşlarının, sızdırılan bu belgeleri zaten iyi bildiğini dile getiren Papa Francesco, bizzat kendisinin, bu belgelere ilişkin çalışma yapılması talimatı verdiğini söyleyerek, “Bunlara ilişkin alınan tedbirler meyvelerini vermeye başladı, hatta bazıları görülebilir. Sizi temin ederim ki bu üzücü olay, sizin de desteğinizle, çalışma arkadaşlarımla yürüttüğümüz reform çalışmalarından beni kesinlikle alıkoyamayacak” diye konuştu.
Papa, meydanda toplanan binlerce inananı, hem kendisi hem de Kilise için umut ve güvenle dua etmeyi sürdürmeye davet etti.
1 milyar 200 milyon Katoliğin liderin konuşması, meydanda bulunanlar tarafından sıklıkla alkışlandı.
“PARAYA BAĞLI YAŞAYAN DİN ADAMLARINI GÖRMEK ÜZÜCÜ”
Papa, hafta içinde yaptığı açıklamalarda, paraya bağlı yaşayan din adamlarını görmenin üzücü olduğunu, yoksulluktan ve evsizlerden bahsedip de firavun hayatı yaşanamayacağını söylemişti.
La Stampa gazetesi de, içeriden edindiği bilgilerle Papa’nın, Vatikan’da köklü değişiklikler yapmaya kararlı olduğu haberini okurlarıyla paylaşmıştı.
Sızdırılan belgeler, 5 Kasım’da piyasaya çıkan “Avarizia (Para Hırsı)” ve Via Crucis (Haç Yolu)” adlı kitaplarla kamuoyuyla paylaşılmıştı.
Bu kitapların yazarları olan gazeteciler Emiliano Fittipaldi ve Gianluigi Nuzzi’ye belgeleri verdiği tespit edilen köstebeklerden Papalık Mali İşler Komisyonu Sekreteri Monsenyör Lucio Angel Vallejo tutuklanmış, komisyonun sivil ve tek kadın üyesi Francesca Immacolata Chaouqui ise gözaltına alındıktan sonra, yetkililerle işbirliği yaptığı gerekçesiyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Yorumlar kapatıldı.