İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mardin’de 60 Yıl Sonra Protestan Kilisesi İbadete Açıldı.

1960 darbesi ardından ibadete kapatılan Mardin’in ilk Protestan Kilisesi düzenlenen ayin töreni ile yeniden ibadete açıldı…1860 tarihinde Diyarbakır’dan Mardin’e gelen Protestanlar tarafından açılan kilise, 60 yıl önce Protestanların Mardin’de göç etmesi ardından kilise ibadete kapatıldı. İki yıl önce Diyarbakır’dan Mardin’e tayin olan pastör Ender Peker’ın çalışmaları sonucu kilise restore edilerek yeniden ibadete açıldı.

***
1960 darbesi ardından ibadete kapatılan Mardin’in ilk Protestan Kilisesi düzenlenen ayin töreni ile yeniden ibadete açıldı. 1960 darbesi ardından ibadete kapatılan Mardin’in ilk Protestan Kilisesi düzenlenen ayin töreni ile yeniden ibadete açıldı.
1860 tarihinde Diyarbakır’dan Mardin’e gelen Protestanlar tarafından açılan kilise, 60 yıl önce Protestanların Mardin’de göç etmesi ardından kilise ibadete kapatıldı. İki yıl önce Diyarbakır’dan Mardin’e tayin olan pastör Ender Peker’ın çalışmaları sonucu kilise restore edilerek yeniden ibadete açıldı.
Latifiye mahallesinde bulunan kilisenin açılışına HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Mardin Büyükşehir belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, Pastör Ender Peker, Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, Protestan ve Süryani cemaati katıldı.
Törende açılış konuşması yapan Protestan Kilisesi pastörü Ender Peker, bakımsızlık nedeniyle harabeye dönüşen 160 yıllık kiliseyi onarmak için Süryani Protestan cemaati olarak 2 yıl önce çalışma başlattıklarını söyledi.
1860 tarihinde Mardin’in tek Protestan kilisesi olarak açıldığını belirten Peker, “60 yıl sonra tekrar ibadete açmak için büyük uğraş verdik. Bakımsızlıktan dolayı yıkılmak üzereydi. Cemaatimizin desteği ile 2 yıl önce restorasyon çalışması başlattık. Restorasyon çalışması bitti. Bugün ibadete açtık.100 yıl önce burada yaşayan Protestanlar burada hasta okul açtılar. Bizde elimizden gelen her türlü hizmeti yapmaya çalışacağız. Haftanın 7 günüz kilise hizmet verecek. İbadetleri Kürtçe, Arapça ve Türkçe yapacağız.” dedi.
Kırklar kilisesi Papazı Gabriel Akyüz de “Protestanlar bu kiliseyi yeniden restore edip Mardin turizmine kazandırmaları bizleri mutlu etti. Mardin dillerin ve dillerin şehridir. Farklı kültürler dinler ve diller asırlardır bir arada yaşadılar. Bu çok önemlidir. Mardin barışı ve kültürleri ile dünyaya örnek bir şehirdir. Bu şehrin kıymetini bilmek gerekir.” şeklinde konuştu.
Kudüs’teki Protestan kilisesinden daha eski olan Mardin Protestan kilisesinde kütüphanenin yanı sıra kilisede Türkçe İncil ve 150 yıllık körüklü piyano bulunuyor. Protestan Kilisesi, Mardin’de Kırklar Kilisesi’nden sonra her gün açık olan ikinci kilise olacak.

Yorumlar kapatıldı.