İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Manastır samanlık, kilise ahır olarak kullanılıyor

KARS (DİHA) – Digor’un Ani harabelerine bir kaç kilometre batısındaki Kozluca köyünde Ermenilerden kalma Bagnayr Manastırı ve Kilisesi hiçbir koruma altına alınmazken, tarihi miras niteliğindeki yapılar köylüler tarafından ahır ve samanlık olarak kullanılıyor. Kars’ın Digor ilçesi Kozluca köyünde 989 yılında inşa edilen Bagnayr Manastırı ve Kilisesi, herhangi bir koruma altına alınmadığı gibi köylüler tarafından ahır ve samanlık olarak kullanılıyor.

Manastırın, 989 yılında Ermeni Vahram Pahlavuni tarafından inşa edildiği bilinirken, Bagnayr adı “ateş sunaklarının mağarası” mağarası anlamı taşıyor. 1040’lı yıllarda o bölgenin önemli dini merkezi olan manastır, 13. yüzyılda bölgenin göçebe Türk kabilelerinin eline geçmesiyle terk edilmiş.

Manastır samanlık, kilise ise ahır olarak kullanılıyor
9. yüzyılın sonunda düzgün kesme tüf taşından inşa edilen Bagnayr Manastırı ve Kilisesi, eski görünümünden uzak bir şekilde ayakta kaldı. Ayakta kalan kısımları Kozluca köyü sakinleri tarafından çeşitli yöntemlerle kendi işlerini görecekleri şekilde eklemeler yapılırken eski görünüşüne büyük zarar verildi. Manastır ve kilisenin zarar gören duvarlarının bir kısmıyla evlerinin etrafına bahçe yapan köylüler geriye kalan parçalar ise manastır ve kilisenin çevresine dağılmış durumda. Manastır köylüler tarafından samanlık, kilise ise ahır olarak kullanılarak kaderine terk edildi.
Köy sakinleri yetkililerin sadece tabelayı dikip gittiklerini ondan sonra hiç uğramadıklarını belirtirken, manastırın samanlık olarak kullanılmasını ise “Devlet bakamazsa biz nasıl bakalım?” diye savundu.
(bs/fç/mö)

Yorumlar kapatıldı.