İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rum cemaatinde seçim tartışması

Mert İnan
‘Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tüzüğü 2.5 yıldır yürürlüğe girmediği için azınlık vakıfları seçim yapamıyor. En son 1991’de seçim yapılan Balıklı Rum Hastanesi Vakfı ise yargı kararını bekliyor. Türkiye’deki azınlık vakıfları, kendi içlerinde 4 yılda bir yaptıkları seçimleri 7 yılı aşkın süredir yapamıyor. Bunun nedeni ise yeni vakıflar yasasının 2.5 yıldır bir türlü yürürlüğe girmemesi. Seçimlerin yapılamaması nedeniyle üzerinde tartışma yaşanan ve bu durumun yargıya taşındığı azınlık vakıflarının başında Balık Rum Vakfı Hastanesi geliyor. 1991 yılından bu yana seçimlerin yapılmadığı Balıklı Rum’daki durumdan şikâyetçi olan Katina Evdokiye Veriopolos, Evdoksia Galanopulo, Keti Vuças ve Evangelos Mihalidis, Avukat Cem Murat Sofuoğlu aracılığı ile Bakırköy 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

‘Olumlu sonuç bekliyoruz’
Yargıya taşınan seçimlerle ilgili nihai kararın 8 Aralık’ta verilmesi bekleniyor. Avukat Cem Murat Sofuoğlu ise 8 Aralık’taki karar duruşması öncesi, bilirkişi raporunun ayrıntılarını Milliyet’le paylaştı. Bilirkişi raporunun kendilerini haklı bulduğunu belirten Sofuoğlu, şu bilgileri verdi: “Raporda, bugünkü yönetimin hukuk dışı olduğu, seçimlerin yapılmaması yönünde bir gerekçe olmadığı ve mahkemenin eski yönetmeliği esas alarak seçimlerin yapılması yönünde karar verebileceğini belirtiyor. Seçimlerin biran önce yapılması gerekiyor. Mahkemenin talebimizi haklı bulacağına inanıyoruz.”
‘Mahkeme kararına uyarız’
Balıklı Rum Vakfı Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Konstantin Yuvanidis ise yapılamayan seçimlerle ilgili şunları söyledi: “Seçimler bizim elimizde olan bir durum değil. Yasa ve kanunlara göre hareket etmek durumundayız. 2007 yılında kadar seçim kanunu diye bir şey yoktu. Vakıflar’dan tebligat gelirse seçimleri yaparız. Ancak tam tersine ‘yapılmasın’ yönünde tebligat var. Mahkeme seçimlerin yapılması yönünde karar verse bile oratada kanun yoksa seçimler nasıl yapılacak? Mahkeme kararına uyarız.”
‘Vakıflarda halkın iradesi işlemiyor’
Türkiye’de aralarında Ermeni, Rum, Musevi, Süryani, Keldani, Bulgar ve Gürcü cemaatine ait toplam 168 azınlık vakfı bulunuyor. Bu vakıflar ise ‘Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tüzüğüne göre faaliyet gösteriyor. Azınlık Vakıfları, kendi içlerinde her dört yılda bir seçim yaparak yöneticilerini belirliyor. Ancak yeni seçim tüzüğünün 2.5 yıldır ortada olmamasından dolayı söz konusu vakıflarda 7 yılı aşkın süredir seçim yapılamıyor. Balıklı Rum Vakfı Hastanesi’de ise son seçimlerin 1991’de yapıldı. Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, şunları söylüyor; “Geçtiğimiz Mart ayında Başbakan Davutoğlu ile biraraya gelerek seçim sorununu aktardık. Kendisi yeni tüzüğün seçimlerden önce hazır hale geleceğini ifade etmesine karşın tüzük çıkmadı. Türkiye’de yaşayan gayrimüslimlere ait vakıflarda halkın iradesi gerçekleşmiyor.”

Yorumlar kapatıldı.