İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Daha iyi bir toplumu kendimizi iyileştirmeden oluşturamayız’

Türkiye’ye ziyaretinde bu kez İzmir’de konuşan Uruguay’ın ‘yoksul’ dostu eski devlet başkanı Jose Mujica, “Kendi eylemlerinizi kendiniz yargılayın. Çünkü siz kendinizin yargılayıcısısınız. Hiçbir zaman daha iyi bir toplumu kendimizi iyileştirmeden yaratamayız” diye konuştu. İzmir’de yazar Ece Temelkuran moderatörlüğünde bir söyleşiye katılan Mujica, Nobel Barış Ödülü’nü verilmesi durumunda kabul etmeyeceğini dile getirmesiyle ilgili soruyu, “Bu kadar savaş dolu bir dünyada ne yüzle Nobel Barış Ödülü veriyorlar?” sözleriyle yanıtladı.

Dünyanın her köşesinde savaş olmasını ‘depresyon’ diyerek tanımlayan Mujica, şöyle devam etti: “Kavga etmenin başka türlü de yöntemleri vardır. Modern şekillerde, insanları organize ederek, onların gücünü, beynini kullanarak, insanların zihniyetini kullanarak da savaşsız mücadele mümkün. Böylece acılara da neden olmazsınız. Çünkü teknolojik gelişmeler ve ilerlemeler sadece zengin olanlara ve hükümetlere yarıyor. Bence dünyanın tüm halkları barış için, umut için bir araya gelmeli, savaşa hayır demeli.”
Yoldaşlarıyla özgürlüğüne düşkün olduğunu ve özgürlüğün bireysellik olduğunu anlatan Mujica, “Bir şey satın aldığınız zaman bunu aslında parayla satın almıyorsunuz. Bu parayı kazanabilmek için yaşamınızdan bir zaman ayırıyor ve bu zamanla almak istediklerinizi alıyorsunuz. Eğer şansınız varsa bu zamana sahipseniz asıl zenginlik budur. Bazı eşyaları alırsınız, ama yaşamdaki zamanı satın alamazsınız. Süpermarkete gidip ‘Bana beş yılımı verir misiniz?’ diyemezsiniz” ifadelerini kullandı.
Mujica, şöyle devam etti:
“Hıristiyan dünyası alimleri derler ki; ‘Burası göz yaşının dünyası ama bu cennette böyle olmayacak.’ Hayır, cennet burada. Yaşamı burada hissedip burada savunun ve burada hissederek yaşayın. Burada dayanışmanın bir kez daha altını çizmemiz gerekiyor, çünkü medeniyete giden yol dayanışmadan, savaşmaktan geçiyor, özgürlük için.”
Kendi eylemlerinizi kendiniz yargılayın. Çünkü siz kendinizin yargılayıcısısınız. Çünkü hiçbir zaman daha iyi bir toplumu kendimizi iyileştirmeden yaratamayız.”
Her bir halk kendi meselelerini yönetmekte özgür olmalı. Bunun da ötesinde şu çok özdür ki; fakirler dünyası bunun karşısındaki zenginler dünyasının ilişkisini düşünecek olursak, fakirler dünyası sadece zenginler dünyasının işlerini kolaylaştırıyor görünüyor. Bunu böyle yaparak geldiler. Müdahale ettikleri noktaları düşünecek olursak, benim için aslında öğrenilecek derslerden en önemlisidir.
Benim kalbimin her bir köşesi, kırıntısı her zaman siyasi bağlamda da halkların kendi hakkını savunması tarafındadır. Benden hükümetler hoşlansın ya da hoşlanmasınlar. Birlikte yaşamayı öğrenmek durumundayız.”
DHA

Yorumlar kapatıldı.