İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilerin yaşamını günışığına çıkaran sergiye büyük ilgi

Ankara (DİHA) – Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Ermeni Dildilian ailesinin 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyılın başlarında Anadolu’nun karanlık dönemine objektifleri ile tanıklık ettikleri olayların yer aldığı sergi, ölümün elinden kaçırılan anılarla dolu. Kaybolan halkına tanıklık eden fotoğrafçı Ermeni ailesinin yaşamındaki kesitler, tarihi donduran kareleri günışığına çıkarıyor.

Ermeni sanatçı Armen Marsoobian’ın Ermenilerin 3 bin yıllık sancılı geçmişini objektifi ile günümüze taşıyan “fotoğraf sergisi” projesinin bir ayağı da, Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sergilenmeye başlandı. Sivas, Merzifon ve Samsun yöresinde hayatını geçiren ve tanıklıklarını fotoğraflarla belgeleyen fotoğrafçılık yaparak sürdüren ve Ermeni soykırımından sonrasında sağ kalabilen ve yaşamlarını fotoğrafçılık yaparak sürdüren Dildilian ailesinin resim sergisinde; ailenin yaşamının yanı sıra dönemin tanıklıkları anlatılıyor. Aynı zamanda Marsoobian’ın ailesi olan Dildilian’ların fotoğraflarının yanı sıra dönemin ruhunu yansıtan karelerin ve kimi belgeler ile haberlerinde yer aldığı sergiye yoğun ilgi gösterildi.
Dildilian kardeşlerin elyazısıyla kaleme aldığı Ermenice yazılmış mektupları ve aile üyelerine ait sayısız fotoğrafı 25 yıl önce amcasından devralan Tsolag’ın torunu Armen Tsolag Marsoobian bir araya getirdi. Objektife giren her karenin ölümden adeta bir parça çalan, Anadolu simgeleri ve motifleri ile zenginleştirilerek sunulan sergiye Marsoobian’da katılarak sergi hakkında bilgi verdi. Marsopyan, serginin acılı bir tarihe ışık tuttuğunu belirterek katılımcılara teşekkür etti. Sergi açılışında kısa bir konuşma yapan Marsoobian, “Bu sergiyi hazırlayarak ailemin hikayesine tanıklık ettiğimi düşünüyorum. Bu sergi, bir Ermeni ailesinin ve daha önemlisi tarihlerindeki en önemli ve acılı dönemde Ermeni halkının hikayesini anlatmakla ilgili manevi borcumu ödeyeceğim” dedi.
Sergide yer alan fotoğraflarda 1872 ile 1923 yılları arası zaman dilimindeki can çekişen bir imparator ve acı çekerek yok olan Ermeni Ulusu’nun hikâyesi merkeze alınmış durumda. Sergide bir araya getirilen fotoğrafların büyük çoğunluğu, Tsolag ve Aram Dildilian tarafından, Sivas, Merzifon ve Samsun da çekilen fotoğrafların arasından seçilmiş. Sergilenen fotoğrafların sayısı ise 600’ün üzerinde. Sergide özellikle Marsoobian dedesinin ve annesinin resimlerinin yanı sıra yetimhanelerin resimlerine yoğun ilgi gösterildi.
Sergi daha önce İstanbul, Diyarbakır, Merzifon, Ankara ve Londra’da açılarak, sanatseverler ve aynı zamanda tarih meraklılarıyla buluşmuştu. Armen Tsolag Marsoobian, sergiyi daha sonra Yaraven ve Boston’da açmaya hazırlanıyor.
(gy-sg/kk/rp)

http://www.diclehaber.com/tr/news/content/view/481977?from=22404788

Yorumlar kapatıldı.