İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni gözlemciler ırkçı yaklaşımlarla karşılaştı

İlk olarak Avrupa Ermeni Federasyonu’nda 3 kişilik heyet, gözlemlerini paylaştı. Esenyurt İbrahim Özaydın İlkokulu’nda seçmenlerin oy kullanma sırasında tek tek aranarak okula alındığını, kendilerinin ise okula girmek istedikleri sırada etraflarının polislerce sarıldığını ve kimlik kontrolüne tabi tutulduklarını paylaşan heyet üyeleri, yaklaşık 45 dakika kadar okul bahçesinde bu şekilde bekletildiklerini dile getirdi. Heyet, bir polisin üstlerini arayarak “Bu Ermenilerin burada işi ne” şeklinde sözler sarf ettiğini anlattı. Gittikleri 18. Yüzyıl İlkokulu’nda da yine polisler tarafından ablukaya alındıklarını ve kimlik kontrollerinin yapıldığını kaydeden heyet üyeleri, burada da kendilerini tanıtmaya çalıştıklarında “Haa anladım Ermeni, Ermeni” şeklinde hitaplarla karşılaştıklarını ifade etti.

***
1 Kasım seçimleri için Türkiye’ye gelen uluslararası gözlemcilerin, görev yaptığı merkezlerden biri de İstanbul’du. Oy kullanma işlemi süresince gözlemlerde bulunan heyetler, bugün kendilerini davet eden HDP’nin İl Örgütü binasında gözlemlerini birbirleriyle paylaştı.
İlk olarak Avrupa Ermeni Federasyonu’nda 3 kişilik heyet, gözlemlerini paylaştı. Esenyurt’ta 10 okulda gözlemlerde bulunduklarını aktaran heyet, Esenyurt Belediye Başkanı’nın yanındaki 15 kişilik grup ile okullarını gezdiğini, birçok okulda da seçmenlerden gruba yönelik tepkilerin olduğunu aktardı. Esenyurt İbrahim Özaydın İlkokulu’nda seçmenlerin oy kullanma sırasında tek tek aranarak okula alındığını, kendilerinin ise okula girmek istedikleri sırada etraflarının polislerce sarıldığını ve kimlik kontrolüne tabi tutulduklarını paylaşan heyet üyeleri, yaklaşık 45 dakika kadar okul bahçesinde bu şekilde bekletildiklerini dile getirdi.
Heyet, bir polisin üstlerini arayarak “Bu Ermenilerin burada işi ne” şeklinde sözler sarf ettiğini anlattı.
Gittikleri 18. Yüzyıl İlkokulu’nda da yine polisler tarafından ablukaya alındıklarını ve kimlik kontrollerinin yapıldığını kaydeden heyet üyeleri, burada da kendilerini tanıtmaya çalıştıklarında “Haa anladım Ermeni, Ermeni” şeklinde hitaplarla karşılaştıklarını ifade etti. Heyet üyeleri karşılaştıkları bu durum ve yaklaşımların, Türkiye’de uluslararası gözlemcilerin haklarının mevzuatta net olmamasından kaynaklandığından yakındı.
Heyet, gezdikleri birçok okulda da yakalarında AKP rozeti bulunan kişilerle karşılaştıkları ve bu kişilerin seçmenlere sürekli müdahale ettiğini belirtti.
Heyet üyeleri, gezdikleri okullarda yaşlı ve engelli seçmenlerin Kürt olması durumunda sandık görevlileri tarafından kendilerine yardım edilmediği yönündeki gözlemlerini de paylaştı.
Fransa Sol Parti üyelerinden oluşan heyet de en çok gittikleri her okulda hem AKP’lilerden hem de polislerin “Neden buradasınız?” sorularıyla karşılaşmalarından şikayet etti. Heyet üyeleri, gözlem ve incelemeleri esnasında sürekli polis olduklarını düşündükleri kişilerce takip edildiklerini belirtti.
Sırbistan’dan gelen heyet, dolaştıkları okullarda en çok oy sayımı sırasında sorunlarla karşılaştıklarını anlatırken, Macar heyet ise gittikleri Küçükçekmece ilçesine bağlı Kanarya Mahallesi’nde durduruldukları polisler tarafından resimlerinin ve kimlik bilgilerinin çekilerek, Whatsapp üzerinden birilerine gönderildiğini söyledi.
Heyetler, birçok yerde provokasyon yapmakla suçlandıklarını, taciz ve hakaretlere maruz kaldıklarını da anlattı.
Öte yandan, Yunanistan’dan gelen heyet de dün gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edilerek ülkelerine gönderildi. (İstanbul/DİHA)

Yorumlar kapatıldı.