İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aliyev’den, Ermeni provokasyonlarına sessiz kalma sitemi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Yukarı Karabağ sorununa çözüm bulmak için oluşturulan aracı kuruluşların, Ermenistan’ın Azerbaycana karşı provokasyonlarına sessiz kaldığını söyledi. Aliyev, Ermenistan’da ve Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ’da yaptıkları görüşmelerin ardından Bakü’ye gelen AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlarını kabul etti.

Eşbaşkanlar Rus İgor Popov, Fransız Pierre Andrieu , Amerikalı James B. Warlick ve AGİT Özel Temsilcisi Polonyalı Andrzej Kasprzyk ile yaptığı görüşmede Aliyev, Erivan yönetiminin provokasyonlardan vazgeçmediğini ifade etti.
Aliyev, geçtiğimiz yıl Paris’te Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’la yaptığı görüşmeden iki hafta sonra Ermeni ordusunun, işgal altındaki topraklarda tatbikata başladığını, Azerbaycan mevzilerine saldırı girişiminde bulunulması üzerine Ermenilerin bir savaş helikopterlerinin vurularak düşürüldüğünü hatırlattı.
Eylül’de ise Ermeni sabotaj timlerinin Azerbaycan topraklarında provokasyon yapmaya çalıştığını dile getiren Aliyev, bu olayda da Ermenilerin çok sayıda kayıp vererek geri çekildiğini aktardı.
Aliyev, şöyle devam etti:
“Tüm bu provokasyonların sorumlusu Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’dır. Ermenistan şu anda bölgede bir tehlike kaynağına dönüşmüş durumdadır. Ermeni güçler sık sık Azerbaycanlı sivilleri hedef alıyor. Azerbaycan bu provokasyonlara yanıt verdiğinde ise bizi suçluyorlar. Uluslararası kamuoyu ve aracı kurumlar da Ermenistan’ın yaptıklarına gereken tepkiyi göstermiyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi diktatör Sarkisyan rejimi siyasi bir provokasyonda bulunarak Yukarı Karabağın Ermenistan toprağı olduğunu beyan etti. Maalesef aracılar Ermenistan’ın bu açıklamasına hiçbir yanıt vermedi. Bu gibi durumlar, Azerbaycan’da büyük üzüntü doğuruyor ve aracıların misyonuna gölge düşürüyor.”
– Yukarı Karabağ sorunu
Yukarı Karabağ sorunu, Sovyetlerin dağılmasının ardından Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başladı ve Ermeniler 1991’de başlattıkları saldırılarla Hankendi’ni, 1992’de Hocalı ve Şuşa’yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere’yi de ele geçiren Ermeniler, 1993’te Ağdam’a girdi. Ağdam’ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.
Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si işgal edilirken, 1 milyona yakın insan da doğduğu toprakları terketmek zorunda kaldı.
Taraflar, 4-5 Mayıs 1994’te, Bişkek’te, Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Cumhuriyeti’nin Parlamentosu, Rusya’nın Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle Bişkek Protokolü diye bilinen ateşkes anlaşması imzaladı.
Ermenistan ve Azerbaycan arasında barış sağlamak ve sorunu çözmek için kurulan AGİT Minsk Grubu’nun girişimlerinden ise bugüne kadar sonuç alınamadı.

Yorumlar kapatıldı.