İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lübnan: Ermenistan’ı destekliyoruz

Azerbaycan ve Lübnan arasında diplomatik kiriz çıktı. Krize neden olan hadise geçtiğimiz günlerce Ermenistan Parlamentosu Basın biriminden yapılan açıklama oldu. Söz konusu açıklamada şöyle denildi “Ermenistan Parlamentosu Başkanı Galust Sahakyan, ile Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, bir araya geldikleri zaman Berrinin Ermenistan meclis başkanına; Emin ola bilirsiniz ki, Lübnan Karabağ meselesinde Ermenistan’ı destekliyor” açıklaması oldu.

Rusya’da yayın yapan Qolos İslam.ru ajansının aktardığı bilgiye göre bu açıklama Azerbaycan ve Lübnan arasında diplomatik krize neden olsa da Lübnan tarafı bu haberle ilgili bir yalanlama yayınlamadı. Ajans, Azerbaycan ve Lübnan arasında diplomatik krize neden olan açıklamalarda dikkat çektiği bir diğer husus da bu açıklamanın Lübnan’ın Hristiyan Cumhurbaşkanı’ndan değil Şii Emel Örgütü’nün başkanından gelmesi.
Azerbaycan’ın önde gelen medya kuruluşlarından Avrupa.İnfo Konuya tepkisini “Lübnan’ının bu çıkışı garipsenecek ve sürpriz bir durum değil. Ermenistan-Fars ilişkileri tarihten gelen bir gerçeğe dayanmaktadır, nitekim Karabağ savaşı zamanında İran ve ona yakın Lübnan bütün gücü ile Azerbaycan’a karşı Ermenistan’ı desteklediler” ifadeleriyle gösterdi.
Ermenistan – Karabağ Problemi
Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Güney Kafkasya cumhuriyetleri bağımsızlıklarını kazandı. Bu süreçte Dağlık Karabağ, 8 Mayıs 1992’de Ermenistan Ordusu tarafından işgal edildi. Burada katledilen Azerilerin sayısı yirmi bini geçerken aynı yıl 18 Mayıs’ta, Dağlık Karabağ ile Ermenistan’ı ayıran Laçin bölgesi de işgal edildi. Ermeni saldırıları 1993’te de devam etti ve Kelbajar, Agdam, Fuzuli, Jabrayil, Gubatlı ve Zangelan gibi, Dağlık Karabağı çevreleyen bölgeler de Ermenilerin eline geçti. Bu savaşta, bir çok insan yaşamını yitirdi, binlerce aile yurdunu terk edip mülteci oldu ve 1994 yılından bu yana Azerbaycan topraklarının yaklaşık yüzde 20’si Ermenistan işgali altında bulunuyor.
http://www.timeturk.com/lubnan-ermenistan-i-destekliyoruz/haber-809567

Yorumlar kapatıldı.