İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

6/7 Eylül’ün bilinmeyen fotoğrafları 2. baskısı ile raflarda

Kitapla ilgili bu hafta sonu sohbet toplantısı da düzenlenecek. 6/7 Eylül 1955’te yaşanan pogromun İstanbul’da bıraktığı izleri fotoğraflayan Patriklik Fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un arşivini ilk kez Türkiye’ye taşıyan kitap bir ayda ikinci baskısını yaptı. Kitapla ilgili sohbet toplantısıysa 24 Ekim’de.

6/7 Eylül 1955 yılında yaşanan pogromun 60. yıldönümünde İstanbul’da yaşanan yıkımın bugüne kadar Türkiye’de yayımlanmamış fotoğraflarını ilk kez bir araya getiren “Patriklik Fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un objektifinden 6/7 Eylül 1955” 11 Eylül’de okuyucusu ile buluştu.
Patriklik fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un yaklaşık 1500 fotoğraflık arşivinden 60 özel fotoğraf, kızı Marina Kalumenos’un izni ve Ekümenik Patrik Bartholomeos’un yakınında bulunan isimlerden gazeteci-fotoğrafçı Nikolaos Manginas’ın katkılarıyla kitap haline dönüştürüldü.
Azınlık Vakıfları’nın ilk temsilcisi Laki Vingas’ın danışmanlığında, gazeteci Serdar Korucu tarafından hazırlanan, 6/7 Eylül ile ilgili Türkiye’de bugüne kadar yayımlanmamış 60 fotoğrafın yer aldığı kitap ikinci baskısını gerçekleştirdi.
Fotoğraflar 6 Eylül 1955 günü Ekümenik Patrikhane’nin etrafındaki koruma zinciri ile başlıyor. Ardındansa Patrik Athenagoras’ın yıkılan kiliselerden biri olan Aya Konstantin ve Helena Kilisesi’ni ziyareti ile devam ediyor. Kitap bir yandan Rum toplumunun yıkılan kiliselerinde hayatlarını sürdürdüğünü gösterirken bir yandan da açtığı yaranın derinliğine ayna tutuyor. Fotoğraflara kırılan mezartaşlarının yanı sıra, mezarlardan çıkartıldıktan sonar kırılan, yakılan kemikler de yansıyor.
Kitapta ayrıca Dimitrios Kalumenos’un hayat hikayesi, Türkiye’den sınırdışı edilme süreci, Yunanistan’da 1966 yılında yazdığı kitabın doğduğu topraklarda yasaklanması ve ölümünden önce Nikolaos Manginas’a verdiği son röportaj da yer alıyor.
Dönemin tanıklarının anlatılarının da fotoğraflara eşlik ettiği albüm alanında efsane fotoğrafçının Türkçe’de ve Türkiye’de yayımlanmış ilk eseri olma özelliğini de taşıyor.
İstanbul Rum topluluğunun parçası kurucularının kişisel inisiyatifiyle 2011 yılında kurulan İstos Yayıncılık tarafından yayımlanan kitap, okuyucuyu çok da uzak olmayan bir güne, çok da uzak olmayan bir coğrafyaya birlikte bakmaya davet ediyor.
Kitapla ilgili bu haftasonu sohbet toplantısı da düzenlenecek. “Patriklik Fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos’un Objektifinden 6/7 Eylül 1955” adlı kitabı İstos Yayınevi tarafından yayımlanan Serdar Korucu ile sohbet toplantısı 24 Ekim Cumartesi günü saat 15:00’te Galeri Birzamanlar’da gerçekleştirilecek.
Adres: Galeri Birzamanlar, Nostalji Kültür Kitabevi üst katı, Teyyareci Fehmi Sokak 12/C, Pangaltı – Şişli – İstanbul
istos yayın
Mumhane Caddesi, No: 39 Kat: 5, Karaköy
Tel: 0212 243 41 61 // www.istospoli.com

Yorumlar kapatıldı.