İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Almanya’da Türk Yazardan Skandal Konuşma

Cem Dalaman
“Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar” kısa adıyla Pegida olarak bilinen hareketin geçen Pazartesi akşamki gösterisinde Türk kökenli yazar Akif Pirinçci’nin yaptığı skandal konuşmanın yankıları sürüyor…  Akif Pirinçci, Almanya’nın “Müslüman çöplüğüne dönüştüğünü ve mültecilerin işgali altında” olduğunu öne süren ve federal hükümetin mülteci politikasını sert cümlelerle eleştiren Pirinçci konuşmasında Hitler dönemindeki toplama kamplarına gönderme yaparak, “Tabii ki alternatifler mevcut ancak ne yazık ki, toplama kampları artık yok,” dedi. Pegida taraftarlarının büyük bölümü bu cümleyi alkışlarken, Pegidacıların lideri Lutz Bachmann, Akif Pirinçci’nin konuşmasını keserek sahneden uzaklaştırdı.

***
 “Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar” kısa adıyla Pegida olarak bilinen hareketin geçen Pazartesi akşamki gösterisinde Türk kökenli yazar Akif Pirinçci’nin yaptığı skandal konuşmanın yankıları sürüyor. Berlin Parlamentosu’ndan Sol Partili milletvekili Hakan Taş’ın şikayeti üzerine Akif Pirinçci hakkında “halkı kin ve nefrete tahrik etmek” suçlamasıyla soruşturma açıldı.
Almanya’da haftalardır gündemi belirleyen mülteci akınıyla birlikte yeniden yükselişe geçen İslam ve göçmen karşıtı Pegida hareketi, kuruluşunun birinci yılında Dresden’de yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı bir gösteri düzenledi. Göstericiler, artan mülteci krizinden sorumlu tuttukları Başbakan Angela Merkel aleyhine, “Merkel gitmeli” ve “Vatan haini” gibi sloganlar attılar.
Ancak gösteriye damgasını vuran olay Akif Pirinçci’nin konuşması oldu. Almanya’nın “Müslüman çöplüğüne dönüştüğünü ve mültecilerin işgali altında” olduğunu öne süren ve federal hükümetin mülteci politikasını sert cümlelerle eleştiren Pirinçci konuşmasında Hitler dönemindeki toplama kamplarına gönderme yaparak, “Tabii ki alternatifler mevcut ancak ne yazık ki, toplama kampları artık yok,” dedi. Pegida taraftarlarının büyük bölümü bu cümleyi alkışlarken, Pegidacıların lideri Lutz Bachmann, Akif Pirinçci’nin konuşmasını keserek sahneden uzaklaştırdı.
Dün sosyal paylaşım sitesi Facebook’dan açıklama yapan Bachmann, Pirinçci’nin bir kitabından bir bölüm okumasının kararlaştırıldığını, ancak Pirinçci’nin bunun dışına çıkarak başka bir konuşma yaptığını ve bundan dolayı Pegida olarak sorumluluğu alarak, kamuoyundan özür dilediklerini açıkladı.
1990’li yıllardan bu yana yazdığı ve kedilerin baş karakter olduğu Felidae adlı romanlarıyla bestseller olan yazar Pirinçci, iki yıl önce “Deutschland von Sinnen” (Almanya Çıldırmış Olmalı) kitabıyla, İslam ve göçmen karşıtı bir tavır alarak tepkileri üzerine çekmişti. Eşcinsellere, sol görüşlülere ve göçmenlere hakaretleriyle geçmişte sıkça gündeme gelen Pirinçci’nin kitaplarının çıktığı Randomhouse Yayınevi Grubu tek taraflı olarak sözleşmeyi feshettiğini ve Türk kökenli yazarla yolları ayırma kararı aldığını bildirdi. Yayınevi dağıtımı yapılan tüm kitapların da geri çekileceğini duyurdu.
Dresden Savcılığı’nın Akif Pirinçci hakkında soruşturma açmasından sonra, bugün de Berlin Parlamentosu’ndan Sol Partili milletvekili Hakan Taş, Pirinçci hakkında “halkı kin ve nefrete tahrik etmek” nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Taş, Pirinçci’nin Müslümanlara ve göçmenlere karşı nefret söylemleri kullanmasının cezalandırılması gerektiği görüşünde.
Bu arada Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat Parti SPD lideri Sigmar Gabriel, Pegida hareketinin radikalleştiği uyarısında bulunarak, “Pegida, ırkçı yabancı düşmanlığının havzası ve ırkçı partilerin sokaklardaki vahşi uzantısı haline geldi,” şeklinde konuştu.
Cem Dalaman’ın haberi

Yorumlar kapatıldı.