İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Hoşgörü Kenti’nde Ekonomiye Terör Darbesi

Terör örgütü PKK’nın saldırıları, hoşgörü ve kardeşliğin sembolü Mardin’de kazaziye, telkari ve bakırcılık gibi el sanatları sektörü başta olmak üzere esnafa ağır darbe vurdu… Esnaf Bekir Varlık da Mardin’in tarihi dokusu ve manzarası ile güzel şehir olduğunu ancak terörün esnafı yıprattığını dile getirdi. İşlerinin düzelmesi için huzur ortamı gerektiğini belirten Varlık, “İnşallah bu olaylar bir an önce biter. Turistler, Mardin’e gelsinler birliği, beraberliği, dostluğu görsünler. Dinlerin, dillerin buluştuğu tek nokta burası. Burada hiçbir ayrım yapılmıyor. Türk’ü, Kürt’ü, Arap’ı, Çerkez’i, Süryani’si, Ermeni’si hepimiz iç içeyiz, mutlu ve huzurluyuz” diye konuştu.

***
Terör örgütü PKK’nın saldırıları, hoşgörü ve kardeşliğin sembolü Mardin’de kazaziye, telkari ve bakırcılık gibi el sanatları sektörü başta olmak üzere esnafa ağır darbe vurdu.
Terör örgütü PKK’nın gerçekleştirdiği yol kesme, araç yakma, yola patlayıcı yerleştirme gibi eylemler, Çözüm Süreci ile sağlanan huzur ortamında turizmde canlanmanın yaşandığı Mardin’de turizme büyük zarar verdi. Söz konusu olaylar nedeniyle geçmiş yıllarda turizm sezonunda rezervasyonların yüzde 100 doluluğa ulaştığı Mardin’deki otellerin doluluk oranı yüzde 80 azaldı.
Terör olayları nedeniyle ziyaretçi sayısının düşmesinden, hediyelik eşya satan esnafın da işleri olumsuz etkilendi. Mardin ile özdeşleşen el sanatı ürünlerini arzulanan miktarda satamayan el sanatı ustaları ve turizmin canlı olduğu önceki yıllardaki gibi satış yapamayan diğer esnaf, terör olaylarının bir an önce sona ermesini istiyor.
– “Silahların susması yeniden turizmi canlandırır”
Bakır ustası Yusuf Özcan, bakırcılığın dede mesleği olduğunu ifade ederek, “Eskiden tencere, tava, sürahi, bardak ve ibrik yapardık. Şimdi ise yaptığımız çeşitli süs eşyalarını turistlere satıyoruz” dedi.
Kentte telkari ve kazaziye gibi el sanatlarının da yapıldığını belirten Özcan, terör olaylarının turizme bağlı olarak el sanatlarını da zarar verdiğini anımsattı.
Özcan, Mardin ve çevre illerde 5-6 aydır turizmin büyük zarar gördüğünü belirterek, “Saldırılar dolayısıyla turizm bitti. Esnaf olarak huzur, barış, güven ortamı, yaşanılabilir ve çocuklarımıza miras bırakabileceğimiz ülke istiyoruz. Silahların susması turizmi yeniden canlandırır” şeklinde konuştu.
– “Barışı görmek isteyenler Mardin’e gelsin”
Esnaf Bekir Varlık da Mardin’in tarihi dokusu ve manzarası ile güzel şehir olduğunu ancak terörün esnafı yıprattığını dile getirdi.
İşlerinin düzelmesi için huzur ortamı gerektiğini belirten Varlık, “İnşallah bu olaylar bir an önce biter. Turistler, Mardin’e gelsinler birliği, beraberliği, dostluğu görsünler. Dinlerin, dillerin buluştuğu tek nokta burası. Burada hiçbir ayrım yapılmıyor. Türk’ü, Kürt’ü, Arap’ı, Çerkez’i, Süryani’si, Ermeni’si hepimiz iç içeyiz, mutlu ve huzurluyuz” diye konuştu.
Telkari ustası Naci Sülkü de bölgedeki terör olaylarından yakınarak, “Esnaf kan ağlıyor. Mardin’de turizmin yeniden hareketlenmesi için barış istiyoruz. Barış olmadan işimiz de olmuyor. Barış için terörün bitmesini istiyoruz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.