İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Amal Clooney: Bu davada Ermenistan’ı temsil etmek benim için büyün onurdu

ʺPerinçek İsviçre’ue karşıʺ davasında Avrupa İnsan hakları Mahkemesinin (AİHM) kararı Ermeni Soykırımının tarihi tartışılmaz bir gerçeklik olduğunu kaydetti, bu Ermeniler için bir zaferdir. Beyanat kararın açıklanması sonrasında Ermenistan H1 TV kanalına bu davada Ermenistan’ı temsil eden avukatlardan biri olan Amal Clooney’den geldi. Clooney ʺTürkiye bu gerçekliği inkar etmeye devam edebilir, ancak bu karar sonrasında artık AİHM Alt Dairesinin kararını referans gösteremezler ʺ dedi. Avukat Türkiye’nin inkarcılığının geleceği olmadığını, bu ülkenin sağalmasını yavaşlatmakta ve uzlaşmayı zorlaştırmakta olduğu kanaatini kaydederek: ʺBenim için bu davada Ermenistan’ı temsil etmek büyük bir onurdur. Perinçek’in ifadelerinin Ermenileri münferiden endişelendirmediğine eminim.

Ermeni Soykırımına ilişkin net ifadelerin yer aldığı Papa’nın mesajı Ermenilerin yüreğine daha yakındır. ABD başkanı Barack Obama da devlet başkanı seçilmesi öncesinde, Ermeni Soykırımı ifadesini kullanmaktaydı. Bu davada rolüm olmasından ötürü müteessirimʺ dedi.

Hatırlanacağı gibi İsviçre Mahkemesi 2008 yılında Türkiye İşçi Partisi Gn.Bşk. Doğu Perinçek’i Ermeni Soykırımını inkarından ötürü cezaya çarptırdı. Perinçek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 10. maddesinin ihlali gerekçesiyle AİHM’ne itiraz başvurusunda bulundu ve geçtiğimiz yıl Aralık ayında AİHM Perinçek’in başvurusunu kabul etti. İsviçre devleti de  davanın AİHM Büyük Dairesine aktarılmasını talep etti ki bu da 2014 yılında kabul edildi. 28 Ocak’ta 2015’te ʺPerinçek İsviçre’ye karşıʺ dava duruşması gerçekleşti. Ermenistan davada üçüncü taraf olarak yer aldı (Perincek v. Switzerland, App. No.27510/08).
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.