İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Robertson: AİHM’nin Ermeni Soykırımına ilişkin duyuruyu iptal edeceği umudundayım

Britanya’lı tanınmış hukukçu, avukat Geoffrey Robertson, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Ermeni Soykırımını şüphe altına düşüren sorumsuz 3 alt mahkeme kararını ipal edeceği umudunu taşıyor.

Robertson, NEWS.am muhabirine   yarınki ʺPerinçek İsvçre’ye karşıʺ dava oturumundan beklentilerini paylaştı.

Robertson kendi  ifadesiyle Ermenistan Hükümeti adına, Amal Clooney’le beraber ʺSoykırıma ilişkin bu akılsızca yorumun tekzibiʺyle uğraştı.
Hukukçu, Perinçek davasında ifade özgürlüğünün şiddet ve etnik husumeti tahrik etmesi durumunda cezai müeyyideye çarptırılabileceği yönünde mahkeme kararının büyük öneme sahip olduğunu kaydetti.
Robertson kararın Türk Ceza Kanunu m.301’e bir darbe olacağını, bununla aralarında Hrant Dink de olmak üzere bu ülkede Ermeni Soykırımına ilişkin gerçekliği söylemelerinden ötürü birçok Türkiye Ermenisinin cezaya çarptırıldığını belirtti.
Hatırlanacağı gibi İsviçre Mahkemesi 2008 yılında Türkiye İşçi Partisi Gn.Bşk. Doğu Perinçek’i Ermeni Soykırımını inkarından ötürü cezaya çarptırdı. Perinçek, AİHM’ne itiraz başvurusunda bulundu ve geçtiğimiz yıl Aralık ayında AİHM Perinçek’in başvurusunu kabul etti. İsviçre devleti de AİHM’nde karara itraz etti.
28 Ocak’ta 2015’te ʺPerinçek İsviçre’ye karşıʺ dava duruşması gerçekleşti. Ermenistan davada üçüncü taraf olareak yer aldı (Perincek v. Switzerland, App. No.27510/08).
Duruşmada AİHM’nde Ermenistan’ın menfaatlerini tanınmış hukukçular Geoffrey Robertson, Amal Clooney, Toby Coolis savunmaktalar.
Ermenistan cumhuriyet başsavcısı ve Ermenistan Hükümetinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdindeki yetkili temsilcisi Gevorg Kostanyan ve beraberindeki heyetin Strasbourg’da bulunduğunu kaydedelim.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.