İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlık vakıflarına AKP’den kıyak

Türkiye’de bulunan gayrimüslim (azınlık) vakıflarına en büyük kıyak AKP hükümeti döneminde yapıldı…AKP’li Bülent Arınç İzmir’de azınlık temsilcilerine yaptığı bir konuşmasında “Dini azınlıkların inanç gruplarının özgürlük alanlarını son yıllarda olabildiğince genişlettik. Haklarınızı size sonuna kadar vermek bizim boynumuzun borcudur. Bu bizim görevimizdir” demişti… Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şunları söylemişti: “Hiçbir iktidarın yapmadığını biz yaptık. Ne kadar gayrimenkulleri varsa bunlar Vakıflar Genel Müdürlüğü’müze devredilmişti bizim. Biz bunları meydana çıkardık ve şu ana kadar 2.5 milyar lira değerindeki gayrimenkullerini kendilerine devrettik. Mor Gabriel Kilisesi biliyorsunuz bir sorundu. Bu sorunu biz çözdük. Aynı şekilde Sümela Manastırı’nı biz açtık ve her yıl şimdi orada gidip Ortodokslar ayinlerini yapabiliyorlar. Aynı şekilde Tarsus’ta biz açtık gidip orada ayinlerini yapabiliyorlar. Azınlığın haklarını korumak budur. Biz bunların adımlarını şu anda attık. Ve kendilerine açık açık da söylüyoruz sizin inançlar noktasında sorununuz neyse bize gelin biz bunları çözeriz ve biz bunların adımlarını attık.”

***
Türkiye’de bulunan gayrimüslim (azınlık) vakıflarına en büyük kıyak AKP hükümeti döneminde yapıldı. Geçmiş hükümetler döneminde cemaati kalmadığı için ya da başka sebeplerle devlet tarafından el konulan azınlık vakıflarının taşınmazları, Avrupa Birliği’ne (AB) yaranmaya çalışan AKP hükümeti tarafından bugünkü sahiplerinden alınarak azınlık vakıflarına geri verildi. Bu sayede çoğu azınlık vakfı gayrimenkul zengini olmuş durumda.

Bu gerçeği AKP İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Ermeni asıllı Markar Eseyan da itiraf etti. Eseyan, “Geçmişte 800 civarında Ermeni Cemaati Vakıf malına el konulmuştu. Bunların 400 tanesinin iade edilmesi bize cansuyu oldu. Bunlar tabi cemaat tarafından takdir ediliyor” dedi.

***
 Geçmişte devlet tarafından el konulan azınlık vakıflarının değeri milyarları bulan gayrimenkulleri AKP hükümeti döneminde geri verildi. Türkiye’de bulunan azınlık vakıflarının çoğu bu iadelerle gayrimenkul zengini olmuş durumda
YENİ MESAJ
Türkiye’de bulunan gayrimüslim (azınlık) vakıflarına en büyük kıyak AKP hükümeti döneminde yapıldı. Geçmiş hükümetler döneminde cemaati kalmadığı için ya da başka sebeplerle devlet tarafından el konulan azınlık vakıflarının taşınmazları, Avrupa Birliği’ne (AB) yaranmaya çalışan AKP hükümeti tarafından bugünkü sahiplerinden alınarak azınlık vakıflarına geri verildi. Bu sayede çoğu azınlık vakfı gayrimenkul zengini olmuş durumda. Bu gerçeği AKP İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Ermeni asıllı Markar Eseyan da itiraf etti. Eseyan, “Geçmişte 800 civarında Ermeni Cemaati Vakıf malına el konulmuştu. Bunların 400 tanesinin iade edilmesi bize cansuyu oldu. Bunlar tabi cemaat tarafından takdir ediliyor” dedi.
Kiliseler AKP’nin kıyağıyla ayakta
Kumkapı’daki Ermeni Patrikhanesini ziyaret eden ve azınlık cemaatlerinin AKP’den memnun olduğunu dile getiren Eseyan şunları söyledi: “Azınlık vakıfları devletteki dönüşümün son derece farkındalar. Geçmişte adeta muhatapsız bir cemaat durumundaydık. Bu AKP döneminde değişti. Özellikle vakıflar yasasının değişmesi ile devletin azınlık vakıflarının mallarına el koyması pratiği sona erdirildi. Bununla da kalınmadı. Geçmişte 800 civarında Ermeni Cemaati Vakıf malına el konulmuştu. Bunların 400 tanesi iade edildi. Bunlar tabi cemaat için çok önemli çünkü vakıflar, bizim okullarımızı, kiliselerimizi ve bütün cemaat organizasyonlarını döndüren kurumlardır. Dolayısıyla bir hayat suyuna kavuştuk. Bunlar tabi cemaat tarafından takdir ediliyor” şeklinde konuştu.,
‘Azınlıklara yaranmak AKP’nin boynunun borcu’
AKP iktidar olduğu dönemde bir taraftan azınlıklara yaranmak için sayısız icraate imza atarken diğer taraftan da bu kıyaklarıyla övünmeyi de ihmal etmedi. Vakıflardan Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevindeyken açıklamalarda bulunan AKP’li Bülent Arınç İzmir’de azınlık temsilcilerine yaptığı bir konuşmasında “Dini azınlıkların inanç gruplarının özgürlük alanlarını son yıllarda olabildiğince genişlettik. Haklarınızı size sonuna kadar vermek bizim boynumuzun borcudur. Bu bizim görevimizdir” demişti. Azınlıklara yapılan jestler konusunda 2014 yılı Şubat ayında Almanya’da Alman Dış Politika Enstitüsü’nde yaptığı bir konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şunları söylemişti: “Hiçbir iktidarın yapmadığını biz yaptık. Ne kadar gayrimenkulleri varsa bunlar Vakıflar Genel Müdürlüğü’müze devredilmişti bizim. Biz bunları meydana çıkardık ve şu ana kadar 2.5 milyar lira değerindeki gayrimenkullerini kendilerine devrettik. Mor Gabriel Kilisesi biliyorsunuz bir sorundu. Bu sorunu biz çözdük. Aynı şekilde Sümela Manastırı’nı biz açtık ve her yıl şimdi orada gidip Ortodokslar ayinlerini yapabiliyorlar. Aynı şekilde Tarsus’ta biz açtık gidip orada ayinlerini yapabiliyorlar. Azınlığın haklarını korumak budur. Biz bunların adımlarını şu anda attık. Ve kendilerine açık açık da söylüyoruz sizin inançlar noktasında sorununuz neyse bize gelin biz bunları çözeriz ve biz bunların adımlarını attık.”

Yorumlar kapatıldı.