İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AİHM, Perinçek’i haklı buldu

Vatan Partisi Doğu Perinçek’in “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” sözleri üzerine İsviçre’de aldığı cezaya karşı açtığı davada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nihâi kararını verdi. Perinçek’i haklı bulan mahkeme, İsviçre’nin ifade özgürlüğünü ihlâl ettiğine hükmetti. (Perincek ile bizim soykırım inkarı karşıtları kazandı. Ne kadar sevinseler haklılar. Soykırım inkarını suç saymayanların başına aynı şeyler gelsin diyecek halimiz yok. HYETERT)

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” açıklaması nedeniyle İsviçre’de ceza alması konusunda verilen ve İsviçre tarafından temyize götürülen ihlâl kararına ilişkin nihai hükmünü açıkladı. Mahkeme, İsviçre’nin itirazını reddetti, Perinçek’i haklı buldu.
AİHM Büyük Dairesi, İsviçre’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinde yer alan ‘ifade özgürlüğü’nü ihlâl ettiğine karar verdi.
Karar 7’ye karşı 10 oyla alındı.
AİHM Büyük Dairesi’nin açıkladığı kararın Avrupa’daki ifade özgürlüğü açısından içtihat oluşturması bekleniyor.
İsviçre itiraz etmişti
Perinçek, İsviçre’de yaptığı 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını reddeden konuşmaları nedeniyle bu ülkede 2007 yılında çeşitli cezalara çarptırılmış ve bunun ardından 2008 yılında AİHM’e başvurmuştu.
AİHM’e yaptığı başvuruda Perinçek, “İsviçre’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesini ihlal ettiğini” savunmuştu.
AİHM başvuruya ilişkin 17 Aralık 2013’te aldığı kararda, İsviçre’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti. Mahkeme, daha sonra İsviçre’nin yaptığı temyiz başvurusunun Büyük Daire tarafından değerlendirilmesini kararlaştırmıştı.
Büyük Daire’de 28 Ocak’ta görülen temyiz duruşmasında mahkeme üyeleri tarafları dinlemişti. Davaya müdahil olan Ermenistan hükümeti adına ABD’li aktör George Clooney’in eşi avukat Amal Alamuddin de katılmıştı.
Kaynak: AA

Yorumlar kapatıldı.