İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İtalyan yerel meclisinden Ermeni Soykırımı kararı

Hrant Kasparyan / Demokrat Haber
Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle gündeme getirilen tasarıya İtalyan yerel meclisinden onay. İtalya’nın Marche Bölgesel Meclisi, 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin olarak sunulan tasarıyı oybirliğiyle kabul etti. Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle gündeme getirilen tasarıda soykırım ifadesi yer alırken, Marche Bölgesel Meclisi, tasarıda ayrıca Ermeni halkıyla dayanışmasını ifade etti.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, “Ermeni halkının soykırımıʺ başlığını taşıyan karar tasarısı, Bölgesel Meclis üyeleri Rapa Boris, Pieroni Moreno, Busilacchi Gianluca ve Marconi Luca’nın inisiyatifiyle gündeme getirilerek Meclis’te kabul edildi.
İTALYAN HÜKÜMETİ PAPA’NIN İFADESİNİ DESTEKLEMİŞTİ
İtalya, Kasım 2000 tarihinde kabul ettiği tasarıyla, 1915’te Ermenilere yönelik olarak uygulanan toplu katliam ve etnik temizliği soykırım olarak tanımlamıştı.
Tasarıda ayrıca, Türkiye tarafından Ermenistan’a uygulanan izolasyona son verilmesi, diplomatik ilişkilerin kurulması ve uzlaşmaya varılması yönünde çağrıda bulunulmuştu.
Son olarak, Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in 12 Nisan 2015’te Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle Vatikan’da düzenlediği ayinde açıkladığı, “20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı” ifadesi, İtalya Başbakanı Matteo Renzi tarafından da desteklenmişti.

Nisan 2015’te ABD ziyareti kapsamında Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nde öğrencilere hitaben bir konuşma yapan Başbakan Matteo Renzi, “Papa, bir asır öncesinde olanlar için oldukça açık bir mesaj verdi” demişti.

Yorumlar kapatıldı.