İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AİHM’in Perinçek-İsviçre davasında nihai kararı 15 Ekim’de

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in İsviçre’de sarf ettiği “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” sözleri üzerine davalık olduğu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nde görülen Perinçek-İsviçre davasında nihai karar, 15 Ekim Perşembe günü açıklanacak.

09 Ekim 2015
Perinçek’in avukatı Mehmet Cengiz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “AİHM Büyük Dairesi, 9 Temmuz 2015 günü nihai kararını verdi. Kararın yazılımı tamamlandı. Karar, 15 Ekim 2015 günü, yerel saatle 11.45’te Strazburg’da yapılacak duruşmada dünya kamuoyuna açıklanacak. Duruşmada Doğu Perinçek de hazır bulunacak. AİHM’nin vereceği bu karar, bugüne dek Avrupa Parlamentolarında alınan Türkiye aleyhtarı kararlar ve uygulamalar açısından tarihi bir öneme sahip olacak” dedi.
Vatan Partisi Genel Sekreteri Serhan Bolluk, Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Pekin ve Perinçek-İsviçre davasında Perinçek’in avukatı olan Mehmet Cengiz, parti genel merkezinde AİHM Büyük Daire’de görülmekte olan davadaki son gelişmeleri aktardıkları bir basın toplantısı düzenledi. Davanın geçmişi hakkında bilgiler veren Cengiz, “2005 yılında Sayın Rauf Denktaş başkanlığında oluşturulan Talat Paşa Komitesi, ‘Ermeni soykırımı’ yalanlarına karşı yurtdışındaki milyonlarca yurttaşımızı seferber ederek Batı başkentlerinde mücadele başlattı. Bu çalışmalar kapsamında, ‘Ermeni soykırımı’ iddialarının emperyalist bir yalan olduğunu vurgulayan Vatan Partisi Genel Başkanı Sayın Doğu Perinçek, bu açıklamaları nedeniyle İsviçre mahkemelerinde yargılanmış ve çeşitli cezalara çarptırılmıştı. Doğu Perinçek bu karara karşı bireysel başvuru hakkını kullanmış ve konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürmüştü. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2. Dairesi’nin, 27 Aralık 2013 tarihinde verdiği kararda, İsviçre mahkum edilmişti. Karara göre; 1915’te olaylarının niteliği tartışmalıdır. Bu konuda alınmış bir yargı kararı yoktur. Bu açıdan da 1915’de yaşananlar, 2. Dünya Savaşı’nda yaşanan Yahudi soykırımından farklıdır. Konu, tarihçilerin tartışmaları gereken ve tartışmakta oldukları bir husustur. Dolayısıyla bu konuda parlamentolar ve mahkemeler karar veremez. 1915 olaylarının soykırım olarak nitelendirilemeyeceğinin savunulmasını yasaklamak ve bunu cezalandırmak, düşünce özgürlüğüne aykırıdır. Bu tür yasaklamalar ve cezalandırmalar AİHS’nin 17. maddesi kapsamında değerlendirilemez. İsviçre Hükümeti bu karara karşı AİHM Büyük Dairesi nezdinde itiraz etmişti. 28 Ocak 2015 tarihinde Strazburg’da AİHM Büyük Dairesi’nde yapılan duruşmaya Doğu Perinçek ve onun safında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İsviçre ve onun safında Ermenistan Hükümeti katılmıştı” diye konuştu.
Cengiz: “Karar onandığında ‘Ermeni soykırımını tanıma’ kararı alan devletler, kararlarını geri almak zorunda kalacak”
AİHM’in sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin Perinçek-İsviçre davasında verdiği nihai kararını 15 Ekim Perşembe günü duruşmalı oturumda açıklayacağını belirten Cengiz, duruşmaya Doğu Perinçek’in de katılacağını kaydederek “AİHM Büyük Dairesi, 9 Temmuz 2015 günü nihai kararını verdi. Kararın yazılımı tamamlandı. Karar, 15 Ekim 2015 günü, yerel saatle 11.45’te Strazburg’da yapılacak duruşmada dünya kamuoyuna açıklanacak. Duruşmada Doğu Perinçek de hazır bulunacak. AİHM’nin vereceği bu nihai karar, 42 Avrupa Konseyi üyesi devleti doğrudan, diğer devletleri ise uluslararası hukuk açısından bağlar. AİHM’nin vereceği bu karar, bugüne dek Avrupa Parlamentolarında alınan Türkiye aleyhtarı kararlar ve uygulamalar açısından tarihi bir öneme sahip olacak. AİHM Büyük Dairesi, 2. Daire’nin kararını beklentimiz doğrultusunda onadığında; ‘Ermeni soykırımını tanıma’ kararı alan devletler, bu parlamento kararlarını geri almak zorunda kalacaklardır. Mevzuatlarında ‘Ermeni soykırımını inkar’ı suç kabul eden ve cezalandıran devletler, mevzuatlarını derhal değiştirmek durumundadırlar. İsviçre, Doğu Perinçek hakkında verilen ve AİHM tarafından AİHS’ne aykırı olduğu saptanan ceza mahkemesi kararını iptal etmek, mahkemelerince benzeri kararlar alınan devletler de, bu kararları ortadan kaldırmak zorundadırlar. 1915 olaylarını ders kitaplarında ‘soykırım’ olarak niteleyen devletler, müfredatlarını buna göre değiştirip, düzelteceklerdir” ifadelerini kullandı.
Perinçek, ‘ırkçı ayrımcılık’ gerekçesiyle cezaya çarptırılmıştı
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İsviçre’de 2005 yılında verdiği konferanslarda, “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” demesi üzerine ülke yargısınca ‘ırkçı ayrımcılık’ gerekçesiyle cezaya çarptırılmıştı. AİHM ise ‘ifade özgürlüğü’ vurgusu yaparak İsviçre’yi haksız bulmuştu. (DHA)

Yorumlar kapatıldı.