İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erişiyorsam Varım Sergisi Yarın Açılıyor

‘Erişiyorsam Varım! İstanbul’’ sergisinde Şafak Pavey’in de aralarında bulunduğu farklı yaş ve engel grubundan Türkiye’den sekiz, İsveç’ten 14 bireysel yaşam hikayesine yer veriliyor. Türkiye’deki hikayeleri bianet muhabiri Nilay Vardar kaleme aldı.İsveç ve Türkiye’den 22 engelli bireyin hikayesine odaklanan ‘‘Erişiyorsam Varım! İstanbul’’ Sergisi, 10 Ekim cumartesi günü İstanbullularla buluşuyor.

İstanbul İsveç Başkonsolosluğu, Swedish Institute (SI), Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi (RUSİHAK) ve Engelli Kadın Derneği (ENGKAD) işbirliği ile düzenlenen sergiye Ekim ayı boyunca çeşitli aktiviteler eşlik edecek.
‘‘Erişiyorsam Varım! İstanbul’’ sergisinde BM Engelli Hakları Komitesi Üyesi Şafak Pavey’in de aralarında bulunduğu farklı yaş ve engel grubundan Türkiye’den sekiz, İsveç’ten 14 bireysel yaşam hikayesine yer veriliyor.
Türkiye’deki hikayeleri Berkay Uygunoğlu fotoğrafladı, Nilay Vardar kaleme aldı.
Engelli bireylerin haklarının toplumsal yaşamda henüz tam olarak yansıtılmadığı düşüncesinden yola çıkan sergiye, fotoğrafları ve yaşam hikayeleri ile destek veren isimler, fiziksel ve/veya zihinsel engelli bireyler için toplumda erişilebilirlik ve bütünleştirme konularını gündeme getirmek amacıyla bir araya geldi.
Çeşitli paneller ve atölye çalışmalarıyla toplumda herkes için eşit ve onurlu yaşam hakkının öneminin altını çizen sergi, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi uyarınca benimsenen değerlerin topluma yayılmasını sağlayarak  “engel” kavramına farklı bir bakış açısı getirmeyi hedefliyor.
Pavey: Günahkar olarak algılanmak
Sergide portresiyle yer alan BM Engelli Hakları Komitesi Üyesi Şafak Pavey ‘‘sanatçı olmayı hayal edip politikacı olan tek kişiyim sanırım’’ sözleriyle çocukluk hayalini aktarıyor. Türkiye’nin imzaladığı BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nin önünde mali ve kültürel bariyerler olduğunu dile getiren Pavey “Engellinin ‘günahkar olarak algılanmasından’, ‘kamusal göz estetiğini’ bozmaya uzanan geniş bir bariyer bu” diyor. 
31 Ekim tarihine kadar sürecek sergi, 10 Ekim’de Kadıköy Belediyesi ”Tasarım Atölyesi Kadıköy” (TAK) ve 12 Ekim’de İTÜ Taşkışla Binası’nda ziyarete açılacak.
Etkinlikler
“Erişiyorsam Varım! İstanbul” projesi kapsamındaki etkinliklerden bazıları şöyle:
12 Ekim’de İTÜ Taşkışla’da gerçekleşecek “Erişiyorsam Varım! İstanbul” konferansına Yüksek Mimar Cengiz Bektaş, Prof. Dr. Lena Lorentzen, Doç. Dr. Göksenin İnalhan, Yrd. Doç. Dr. Sibel Yardımcı gibi alanında uzman pek çok ismin yanı sıra engellilik alanında hak temelli çalışmalar yapan Hakan Özgül ve Süleyman Akbulut gibi önemli aktivistler de katılacak. 
16 Ekim’de İstanbul Modern’de, ‘‘Kültür ve Sanat Hayatına Erişim Paneli’’ adıyla bir etkinlik gerçekleştirilecek, sonrasında ise “Farklı Bedenlerle Dans” gösterisi sergilenecek.
22 Ekim’de Tasarım Atölyesi Kadıköy’de ise İsveç’ten Sahar Mosleh’in,Türkiye’den Bahar Yavuz’un, Engelli Kadın Derneği adına da Av. Arzu Şenyurt Akdağ ve Nilgün Karacaoğlu İlgün’ün konuşmacı olarak katılacağı ‘‘Engelli Kadın Paneli’’ düzenlenecek.
28 Ekim’de “Medya Engelli bireyleri nasıl algılıyor” panelinde bianet muhabiri Nilay Vardar, Bilgi Üniversitesi’nden Itır Erhat, İsveç’ten Susanne Laurin konuşmacı olarak yer alacak. (HK)

Yorumlar kapatıldı.